forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

doplata na wyprawke dla pierwszaka

Autor Wiadomość
emilarut 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-07-07, 13:51   doplata na wyprawke dla pierwszaka

Witam.Moj syn idzie teraz do pierwszej klasy.Wiem ze z Familienkasse dostaje sie 100€ wiecej na wyprawke.Moje pytanie dotyczy tego czy musze zlozyc jakis wniosek o te pieniadze,czy zostana one naliczone automatycznie? Z gory dziekuje za pomoc.

agat79 
Dyskutant

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2010-07-07, 14:50   

Nie wiem, czy z Familienkasse, ale slyszalam, ze z JobCenter tak. Trzeba zlozyc Antrag- nie ma formularza- musisz napisac sama z podkladka Schulbescheinigung.

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-07-07, 17:42   

dostaje sie jezeli jestes na Hartz 4..100 euro 1 sierpnia..wnioskow nie trzeba skladac automatycznie wyplacane ..przy pierwszoklasiście moga tylko chciec zameldowanie do szkoly..bo dzieci ida roznie,,od 6 lub od 7 lat

Familienkasse wyplaca tylko jedynie jak masz kinderzuschlag

Das Schulstarterpaket wird ohne gesonderten Antrag für Kinder gezahlt, die Anspruch auf Arbeitslosengeld II (“Hartz IV”) oder Kinderzuschlag haben.

http://www.sozialleistung...ab-august-2009/

bez skladania wnioskow...wyplacane automatycznie...od 1 do 10 klasy,,co roku

coffii 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-07-08, 09:34   

No to piknie. I znow ci co loza na te panstwo obeszli sie smakiem... Warto w ogole w tym kraju pracowac....

żyleta 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-07-08, 09:57   

Tez sie zaczynam nad tym zastanawiac, czy warto tu pracowac. Zarobi sie tyle lub ciut wiecej niz ci co siedza na Hartz IV a niestety czasu dla rodziny duzo, duzo mniej.
Z drugiej strony mysle sobie, ze coz to za przyklad dla naszych dzieci - rodzice nic nie robiacy. Ale jezeli ktos chce sie cofac w rozwoju niech sobie siedzi i pierdzi w stolek, mam nadzieje, ze kiedys wezma im sie za "tylki".

Wszedzie sa ludzie i taborety:)

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2010-07-08, 10:05   

kinderzuschlag maja tez pracujacy wiec dostana te 100 euro

zrobili to dlatego..bo pracujacy maja 20 euro kindergeld podwyzka od stycznia i wczesniej rok temu 10,,a hartz4 ma wszystko zabrane..odliczone..w ramach tego dostaja to 100 euro

Pausenclown 

Wysłany: 2010-07-08, 11:13   

coffii napisał/a:
No to piknie. I znow ci co loza na te panstwo obeszli sie smakiem... Warto w ogole w tym kraju pracowac....

Prosta odpowiedz - z ekonomicznego punktu widzenia: NIE! ... :roll:
Ale jest jeszcze inny punkt widzenia...:

żyleta napisał/a:
Z drugiej strony mysle sobie, ze coz to za przyklad dla naszych dzieci - rodzice nic nie robiacy.

... i to jest mysle bardzo wazne.

żyleta napisał/a:
Ale jezeli ktos chce sie cofac w rozwoju niech sobie siedzi i pierdzi w stolek, mam nadzieje, ze kiedys wezma im sie za "tylki".

AMEN!

emilarut 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-07-08, 12:44   

Dzieki za pomoc .Faktycznie doplata jest z jib center.Wystarczy zaswiadczenie do szkoly i zlozenie antragu na pierwszy rok a potem jest to automatycznie co roku.A do wiadomosci niektorych,to ze jest sie zarejestrowanym w JobCenter absolutnie nie oznacza ze sie nie pracuje.I kazdy niech patrzy na siebie jaki przyklad daje swoim dzieciom,a jezeli maczas na wymadrzanie sie na forum to oznacza ze tez sie raczej nie przepracowuje.

Pausenclown 

Wysłany: 2010-07-08, 12:56   

emilarut napisał/a:
A do wiadomosci niektorych,to ze jest sie zarejestrowanym w JobCenter absolutnie nie oznacza ze sie nie pracuje.

Jesli jestes osoba, która pracuje na pelny etat i zarabia tak malo, ze musi dobierac z JobCenter (tzw. "Aufstocker") - moje najserdeczniejsze wyrazy wspólczucia. I dodam, ze takich pracodawców powinno sie wystrzeliwywac w kosmos.

Mam nadzieje, ze nie mówimy o dorabianiu na czarno.

emilarut napisał/a:
I kazdy niech patrzy na siebie jaki przyklad daje swoim dzieciom,a jezeli maczas na wymadrzanie sie na forum to oznacza ze tez sie raczej nie przepracowuje.

Albo sie nie przepracowywuje... albo ma urlop, albo jest na chorobowym...

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2010-07-08, 13:27   

tu nie chodzi o zarobek..tylko o ilosc domownikow..zarabiac mozna 2000 l euro ,ale jak ma sie dzieci na utrzymaniu..oplaty itd..to nie wystarczy..co 10 niemiec ma doplate z JC..
moze to byc tylko glupie 50 euro doplaty..i juz ma sie darmowe ksiazki plus 100 euro..i wiele innych znizek..dlatego tez niektorzy wola dodatek z JC niz wohngeld,..bo jest tego wiecej i duzo dodatkow

a samotna matka z dziecmi..ciekwe czy zarobi sama na wszystko bez pomocy

Pausenclown 

Wysłany: 2010-07-08, 15:30   

niki napisał/a:

Jezeli jest wdowa, to dostaje Witwenrente, a dzieci (Halb-)Waisenrente.

A jezeli nie - to niech placi tatus, czemu ma placic spoleczenstwo?

Zanim zacznie sie ciecie postów, klótnie, etc. o checi wiekszosci Hartzerzy do pracy nie bede sie rozpisywal.

marzena mk
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-07-08, 16:04   

Pausenclown napisał/a:
niki napisał/a:

Jezeli jest wdowa, to dostaje Witwenrente, a dzieci (Halb-)Waisenrente.

A jezeli nie - to niech placi tatus, czemu ma placic spoleczenstwo?

Zanim zacznie sie ciecie postów, klótnie, etc. o checi wiekszosci Hartzerzy do pracy nie bede sie rozpisywal.
mam tylko jedno pytanie kto dal ci prawo obrarzania ludzi ktorzy bioro zasilek jak rownierz ocenianie ich JESTES ZALOSNY!!!!!!!!!!

Pausenclown 

Wysłany: 2010-07-08, 16:27   

marzena mk napisał/a:
mam tylko jedno pytanie kto dal ci prawo obrarzania ludzi ktorzy bioro zasilek jak rownierz ocenianie ich

Nikogo nie obrazam. Napisalem, jak jest. Czy prawda to tez obrazanie?
Zalozylem tu pewien watek, o pisaniu CV i listów motywacyjnych. Wiesz ile sie zglosilo osób? Nie pytaj...

marzena mk napisał/a:
JESTES ZALOSNY!!!!!!!!!!

Wymyslcie cos nowego.... ciagle tylko zalosny i zalosny.... :roll:

anulka77 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-07-09, 06:51   

Pausen mowilam Tobie , jesli zazdroscisz innym, rowniez zwolnij sie i idz po zasilek, nie rozumiem Twojej determinacji. Nie tylko Ty pracujesz -ale jako jedyny jestes nieszczesliwy!!!
Zycze milego dnia!!!

emilarut 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-07-09, 11:09   

W woli uzupelnienia.Bylam dzis w JobCenter i juz przy rejestracji wzieli ode mnie Schulbescheinigung,nie bylo zadnych wnioskow i zalatwione.Pozdrawiam i zycze milego wekendu,upal da czadu!!!

Pausenclown 

Wysłany: 2010-07-09, 13:08   

anulka77 napisał/a:
Pausen mowilam Tobie , jesli zazdroscisz innym,

No... rzeczywiscie jest czego... :roll:

anulka77 napisał/a:
rowniez zwolnij sie i idz po zasilek, nie rozumiem Twojej determinacji.

Tak, idzmy wszyscy na zasilek. Ciekawe tylko kto bedzie wówczas na niego lozyl, czyli z czego panstwo bedzie go placic. Nie chce mi sie 100 razy tlumaczyc i powtarzac tego samego, bo w walce mur przeciw glowie zwykle zwycieza mur.
Pozostaje przypomniec slowa zylety, ze moze w koncu ktos sie za to wezmie i poucina kase za "nicnierobienie".

anulka77 napisał/a:
Zycze milego dnia!!!

Dzieki i nawzajem.

anulka77 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-07-09, 13:53   

Pausen wymyslilam cos innego dla Ciebie,moze Ozen sie-Twoj podatek bedzie mniejszy i nie bedziesz tak cierpial-gorzej z Zona !!!

Daisy
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-07-09, 14:13   

anulka77 napisał/a:
Pausen wymyslilam cos innego dla Ciebie,moze Ozen sie-Twoj podatek bedzie mniejszy i nie bedziesz tak cierpial-gorzej z Zona !!!

Hehehe dobre usmialam sie na caly dzien.
Niestety temat zasilkow i harzerzy jest jak rzeka i nigdy sie nie wyczerpie no chyba ze wlasnie poucinaja zasilki.Niestety wieksosc ludzi w niemczech ma zasilki lub przynajmniej doplaty.Jeszcze rozumiem brac zasilek bo go naprawde potzrebuje ktos ale brac bo to sposob na zycie jak to napisal jeden z forumowiczow :shock: to cios po niezej pasa.Najlepsi sa ci ktorzy chwala sie wszem i wobec iz sa harzerami a znam takich i chwala sie iz im na wszystko wystarcza nawet na urlop odloza :shock: mnie na namiot by nie starczylo :razz: lub ze dziecko sie nardzilo i zasuwal od jc po zasilek i przy okazji do caritasu a potem sie chwala iz za pieniadze dziecka kupili samochod,,,no fakt rewelacja faktycznie sposob na zycie i zrodlo do kupna marnego samochodu zamiast dziecku cos kupic a w domu bieda z nedza az zal patrzec ale fura za 500 euro stoi i jest sie czym chwalic w pl rodzinie ze glupie niemcy dali kase na ,,fure,,tzn na dziecko i rzeczy potrzebne dla niego.To dopiero wkurza...Ale jak pisalam temat rzeka

Pausenclown 

Wysłany: 2010-07-09, 14:13   

anulka77 napisał/a:

Chcialem, ale ciagle jakies Hartzerki mi sie trafialy, a ja lubie ambitne kobiety.
Darmozjada lub bluszcza zawsze moge wziac ale po co?

Ale podziwiam szybka poczte pantoflowa o moim stanie cywilnym - choc i poniekad dziwi zbytnie zainteresowanie moja prywatna osoba - a moze cos na temat powiesz?

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-07-09, 19:06   

Pausenclown napisał/a:
Ale podziwiam szybka poczte pantoflowa o moim stanie cywilnym
Twój stan cywilny jest jakąś tajemnicą?

Odpowiedz do tematu