forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Help!!! Dentysta w Berlinie - szukam

Autor Wiadomość
Malgoska-Goska
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2012-01-25, 10:14   

Witam :)
Ja wiem ze temat dentysta byl juz maglowany duzo razy ,ale naprawde musze zmienic dentystke -pilnie :/
Dostałam namiary na dwie panie i moze ktos mi powie (napisze) jak to wyglada u pani -Malgorzata Bochen i Barbara Tydda.
Bede wdzieczna za informacje :)

-----------------------------------------------------------------

Asia1978 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-25, 19:45   

Ja chodzę do pani Bochen i mogę ją z czystym sumieniem polecić.

sabincka 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-02-02, 23:14   Renata Witoslawska !! Najlepsza dentystka w berlinie

Ja lecze sobie i mojej dwojce dzieci zabki u Pani Renaty Witoslawskiej!!!! Polecam ja kazdemu. Jest bardzo mila, delikatna, potrafi uspokoic, wszystko robi solidnie i duzo mowi do pacjenta, wszystko dokladnie tlumaczy. Wrecz milo sie lezy u niej na fotelu. Ma tez swietne podejscie do dzieci. W razie naglej potrzeby zostanie po godzinach pracy. Do tej pory nie zaplacilam u niej za nic (procz kwartal), a mialam wypelniana ostatnio #siodemke#. Kolezanka byla u Pani Witoslawskiej prywatnie, za wyrwanie zeba i wstawienie plomby zaplacila 20 €.
to jest dentystka z powolania, nie naciaga, swietna babeczka POLECAM!

Witoslawska Renata Berliner Str. 32, 10715 Berlin, telefon 861 27 77

OlgaK 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-04-17, 21:32   

Witam wszystkich serdecznie :)

Ja wlasnie bylam dzis u dentysty u Pani Krystyny Nowaczynskiej-Jasinskiej Bardzo mila i delikatna mozna powiedziec ze wrecz przeeemila , ale... wlasnie mam male ale... po 1. zaplacilam za plombe 25€ (rozmawialam z nia wczesniej o tych za free itd. ale z tego co zrozumialam , albo moze ze stresu zle zrozumialam) to Dr. mowila ze za free to tylko jakies srebrne czy cos :/ po 2. na prawie kazdego zeba (gora) powinnam miec korony... mimo tego ze prawie kazdy zab jest juz leczony kanalowo i nic sie tam nie dzieje... co o tym myslicie ??

Pozdrawiam !

falcor76 
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2012-04-17, 21:40   

Jak nie masz pewności zawsze dobrze skonsultować z innym stomatologiem :)

OlgaK 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-04-17, 21:46   

falcor76, Wlasnie chyba tak zrobie... A wiesz moze jak to jest z tymi plombami , za jaka sie placi a za jaka nie ?? Wydaje mi sie te mila Pani chce mnie ponaciagac z lekka... :roll:

CrazyPolska
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-04-17, 21:51   

Za free ( czyli placi kasa chorych) dostaje sie na pewno srebrne ( tj. metalowe) koronki. One kosztuja okolo 300 Euro, zeby dostac biale musisz drugie tyle doplacic. Co do srebrnych plomb itp to sie nie orientuje, ale za free dostaje sie plomby, ktore z czasem sie wymywaja. Za biale, stale plomby placi sie okolo 50 Euro.
Tak przynajmniej bylo w moim przypadku, u dentystki na 100 % zaufanej Niemki

OlgaK 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-04-17, 21:53   

Ahaaa... ok

A kasa nie pokrywa tych koronek :?:

CrazyPolska
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-04-17, 22:15   

Biale koronki pokrywaja, ale tylko na przednie zeby, na zeby z tylu nie daja calej sumy, przynajmniej nie na biale koronki. Te 300 Euro na metalowe pokrywa kasa chorych, za reszte trzeba placic z wlasnej kieszeni

OlgaK 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-04-17, 22:18   

CrazyPolska, - dziekuje za info :)

edit.
Sorrki , cos mi sie pokickalo :P

CrazyPolska
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-04-17, 22:19   

A i przypomnialo mi sie, ze moja dentystka kiedys wspominala, ze jesli ma sie zeby leczone kanalowo, to pozniej po jakims czasie powinno sie zalozyc koronki, bo te zeby sa po prostu bardziej kruche i podatne na np. zlamania i uszczerbienia wiec tamta dentystka miala za pewne podobne informacje skoro ci zaproponowala korony na wszystkie zeby

OlgaK 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-04-17, 22:20   

CrazyPolska, Tak tak , cos takiego wlasnie mi tlumaczyla...

CrazyPolska
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-04-17, 22:25   

Pewnie wszedzie sa takie same zasady. Za koronki i plomby musisz zaplacic lub przynajmniej doplacic, tylko dzieciom kasy chorych pokrywaja cala sume.

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2012-04-17, 22:25   

Wszyscy dentyści proponują koronki ;) nawet jak one nie są potrzebne, to i tak będą cię namawiać.Nie znam osoby, której nie proponowano jeszcze tej usługi :mad:

CrazyPolska
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-04-17, 22:28   

SoNja napisał/a:
Wszyscy dentyści proponują koronki ;) nawet jak one nie są potrzebne, to i tak będą cię namawiać.Nie znam osoby, której nie proponowano jeszcze tej usługi :mad:

Ale przy zebach leczonych, a zwlaszcza kanalowo koronki sa bardzo przydatne. Racja, namawiac troszke zawsze beda, bo to ich interes.

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2012-04-17, 22:38   

CrazyPolska napisał/a:

Ale przy zebach leczonych, a zwlaszcza kanalowo koronki sa bardzo przydatne. Racja, namawiac troszke zawsze beda, bo to ich interes.

tja, tylko kogo stać, żeby płacić za każdą koronkę min. 400e ?

falcor76 
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2012-04-17, 23:09   

SoNja napisał/a:

sonja znasz :) ...Mi nigdy nie sugerowano nic takiego :P ...może dlatego ,ze nigdy nie miałam leczonych zębów kanalowo(na szczęście)

CrazyPolska
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-04-18, 06:50   

SoNja napisał/a:
CrazyPolska napisał/a:

tja, tylko kogo stać, żeby płacić za każdą koronkę min. 400e ?

Tez prawda, ale na niektore zeby to jest po prostu mus i nie ma zmiluj tylko trzeba placic.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-04-18, 11:08   

Nie przesadzajmy, w Polsce ludzie placa za kazda wizyte u dentysty i kazda plombe praktycznie wszystko z wlasnej kieszeni i uwzaja to za normalne, a tutaj jak trzeba zrobic raz na pare lat jedna koronke za 400 euro to robi sie problem nie do pokonania :roll:

Przeciez nikt nie robi koronek na wszystkie zeb na raz....

OlgaK 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-04-18, 13:55   

Wiadomo ze nie naraz , ale akurat w moim przypadku (gora) Pani mowila ze najlepiej cala lewa strone trzeba wykoronkowac :lol: :roll: wiec u mnie bylby to konkretny wydatek... :( a przyznam... nie stac mnie zeby miesiecznie wydawac 400-500€ na zeby , skoro tyle wlasnie zarabiam :/... Eh , mysle sobie ze polecze te male zwykle ubytki a nad koronkami sie dobrze zastanowie , albo wezme sie za to jak bede normalnie pracowac :)

Pozdrawiam ! :)

Odpowiedz do tematu