| Autor |
Wiadomość |
rodzina5
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-02-07, 14:48 jobcenter
|

|
|
| Prowadzilem Gewerbe i oststni zlecenidawca nie zapalacil mi za prace.Obecnie sprawa trafila do sadu po nieskutecznych wezwaniach do zaplaty przez adwokata.Wyzej opisana sytuacja spowodowala ze zostalem bez srodkow do zycia majac 5 os w rodzine. Udalem sie z zona do Jobcenter z prosba o pomoc.Na co mozemy liczyc? nie majac obywatelstwa jedeynie meldunek. |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2289 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2012-02-07, 15:16
|

|
|
| a ile masz już tą gewerbe otwartą? |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
rodzina5
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-02-07, 15:27
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | a ile masz już tą gewerbe otwartą? |
Pol roku ale musialem ja wymeldowac bo urzedniczka z jobcenter powiedziala ze tak bedzie lepiej dla nas gdy robila z nami wywiad |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Antagonist

|
Wysłany: 2012-02-07, 15:38
|

|
|
to troche za krotko masz ta gewerbe otwarta , a dostales taka porade zeby dostac szybciej od nich odp (ludzie na gewerbe czekaja do 3 miesiecy na odp. od nich).
Mozesz probowac (slyszalem o przypadku , ktory dostal pomoc socjalna po 3 miesiacach) , ale mimo wszystko czas po jakim mozna starac sie o pomoc z JobCenter wynosi rok legalnego przepracowania. Sam znam ten bol , ale niestety trzeba bylo sie zapozyczyc i probowac dalej walczyc |
_________________ 愛與恨是相同的兩副面孔。 / Benny Hilling mode on... |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-07, 16:23
|

|
|
| A zalatwiles sobie przed wymeldowaniem Gewerby Freizügigkeitsbescheinigung? Bo jak nie, to mozesz (choc nie musisz)pasc ofiara taniego tricku biurokratycznego, ktory polega na tym ze najpierw ktos ci przydzieli ten socjal, a potem dostaniesz wezwanie do jego zwrotu, bo ze wzgledu na brak Freizügigkeitsbescheinigung nie spelniales kryterium legalnego pobytu... |
|
|
|
 |
rodzina5
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-02-08, 10:59
|

|
|
[quote="Pogodniak"]A zalatwiles sobie przed wymeldowaniem Gewerby Freizügigkeitsbescheinigung? Bo jak nie, to mozesz (choc nie musisz)pasc ofiara taniego tricku biurokratycznego, ktory polega na tym ze najpierw ktos ci przydzieli ten socjal, a potem dostaniesz wezwanie do jego zwrotu, bo ze wzgledu na brak Freizügigkeits
bescheinigung
nie spelniale
No wlasnie tej tzw karty pobytu niestety nie zalatwilem ale slyszalem ze ona nie jest potrzebna .Wczoraj bylem sie zorientowac czy juz jest jakas odpowiedz w zwiazku z moim podaniem ale kobieta kazala czekac .Niewiem ile to potrwa i czy w wogule mi pomoga.Dodam jeszcze ze chodzi tu do szkoly corka i czy moga mi nakazac powrot do kraju? |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2012-02-08, 13:46
|

|
|
nie jest potrzebna ,no tak zobaczymy jak nie bedzie potrzebna.moze sie okazac za kilka miesiecy ze JC zapomnial i poprosi o przedstawienie,,nie jeden sie juz ostro na tym przejechal,,a teraz nastapia zmiany i wezma sie za wszystkich
oczywiście ze moga Ci nakazac wracać,wlasnie pewna rodzine juz odsyłają do PL
cytuje:ze strony MP
| Cytat: | deportacja 28.01.2012 20:13 [#]
WITAM!
Proszę wszystkich o pomoc.
Przebywam z rodziną na terenie Niemiec od maja.Od września korzystam częściowo z JOBCENTER, gdyż mąż pracował. Od września jobcenter płaci nam na utrzymanie w między czasie kazano nam składać wniosek o pozwolenie na pobyt ( tak nam kazała zrobić Pani z Jobcenter).Dzisiaj dostałam pismo że zaświadczenie o pobycie nam się nie należy bo korzystamy z pomocy socjalnej mało tego zagrożono nam deportacją do Polski dlatego że nie utrzymujemy się sami.Jestem w szoku i nie mogę zrozumieć za co i z jakiego powodu. Tak naprawdę to mąż nie ma pracy od listopada.W lutym będzie miał pracę na miesiąc tylko,gdyż to praca sezonowa.Dzieci chodzą do szkoły i dostajemy rodzinne na nie i nagle mamy stąd wyjechać. A do Polski nie mamy po co wracać.
BARDZO PROSZĘ O POMOC.
Dali nam dwa tygodnie abyśmy ustosunkowali się do ich decyzji.
Może ktoś był w takiej sytuacji albo podobnej.
JESZCZE RAZ BARDZO PROSZĘ WSZYSTKICH O POMOC |
|
|
|
|
 |
rodzina5
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-02-08, 18:38
|

|
|
| Tak tylko ja pracowalem do konca grudnia od czerwca co mam udokumentowane i pracowal bym dalej gdyby nie przerwa zimowa.Teraz intensywnie szukam pracy lecz z powodu mojego zawodu za wiele jej nie ma.A musze przetrwac okolo dwoch miesiecy gdyz jestem pewny ze prace bede mial.Teraz mi zalezy zeby mi pomogli na ten zimowy okres ,tylko tyle .Potem sam sie utrzymam.Dzieki . |
|
|
|
 |
andziulka25
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-02-08, 18:47
|

|
|
| Niki poco ten glupi usmieszek smieszy cie ze te rodzine odsylaja do polski to niejest wcale smieszne |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2012-02-08, 20:23
|

|
|
 |
|
|
|
 |
andziulka25
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-02-08, 21:03
|

|
|
| To prawda ze smiech to Zdrowie ale nie wtakiej sytuacji |
|
|
|
 |
rodzina5
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-03-04, 11:56
|

|
|
Tak wiec Jobcenter nam pomogl na dwa miesiace (styczen i luty) co mnie wielce ucieszylo .Ale mam termin do ordnungsamt w sprawie Freizügigkeitsbescheinigung.Ale nie musze sie martwic bo znalazlem prace na umowe i automatycznie mam wszystko odprowadzane i dobra wyplate dadza.Dziekuje wszystkim za pomoc ale wydaje mi sie ze panstwo niemieckie nie jest az takie zle |
|
|
|
 |
|
|