|
| Autor |
Wiadomość |
adawolter
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-09-14, 14:27 Kindergeld
|

|
|
czy to prawda ze zmienily sie od maja 2010 przepisy w sprawie KG?
jesli tak, to wiecie moze jakie to zmiany?
nie mam juz sily z nimi walczyc ;(( |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-09-14, 14:55
|

|
|
| tak zmieniły sie |
|
|
|
 |
mamusia
Staly bywalec forum

Pomogła: 7 razy Posty: 273 Skąd: świebodzin-berlin
|
Wysłany: 2010-09-14, 15:15
|

|
|
| a co sie zmieniło????????? |
_________________ życie jest piękne !!!!! |
|
|
|
 |
kochanie_moje
Dyskutant

Pomogła: 9 razy Posty: 532 Skąd: Berlin / Charlottenburg
|
Wysłany: 2010-09-14, 15:15
|

|
|
wlasnie... poprosimy o konkrety... |
_________________ "if you dont treat her right, dont be upset when someone else does..." |
|
|
|
 |
mamusia
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-09-14, 15:20
|

|
|
własnie |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2010-09-14, 15:27
|

|
|
| Tak?Nic nie słyszałam. |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-09-14, 16:39
|

|
|
"z dniem pierwszego maja weszly nowe przepisy..jezeli dziecko mieszka poza granicami panstwa Niemieckiego..i skladajacy wniosek nie przebywa w tym samym gospodarstwie gdzie dziecko..zasilek sie nie nalezy..nalezal sie do maja tylko..czyli jak ktos nie bral..moze dostac nadplate..
do 4 lat wstecz..od dnia zameldowania pracujacego tu
najczesciej dotyczy to osob..po rozwodzie lub w seperacji..bo wiadomo ,ze ojciec pracujacy tu..nie lozy na wspolne gospodarstwo w Polsce i tam nie mieszka jezeli nie zyja razem
jezeli ojciec pracuje tu..ma w polsce zone i dzieci..i tam jest tez jego gospodarstwo domowe(dom)wtedy dostaja..nalezy sie
kiedys bylo cale..potem zaczeli obrywac polowe..teraz sie nie nalezy "
Linki usuniete z powodu praw autorskich. |
|
|
|
 |
mamusia
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-09-14, 17:02
|

|
|
zebym znała niemiecki i wiedziała co tam pisze.... |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-14, 17:32
|

|
|
no to czas sie uczyc
cd.problemow
Usuniete z powodu praw autorskich. |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-14, 17:39
|

|
|
| niki napisał/a: | no to czas sie uczyc
cd.problemow |
A skad wiesz moze dziewczyna wlasnie jest poczatkujaca i zaczyna sie uczyc |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=Kh2FRFhS7QY |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 238 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-09-14, 17:42
|

|
|
Witam:)
Mam takie zapytanie przy okazji. Moi znajomi przeprowadzli sie do Berlina, sa malzenstwem i sa zameldowni od miesiaca. Kolega ma firme - czyli Gawerbe, tez mniej wiecej od 2-ch miesiecy, wiec nie dlugo. Maja dzieci. Jak wyglada sprawa pobierania przez nich Kindergeld? Czy moga sie starac? Moim zdaniem nie, ale moge sie mylic. Z tego co wiem, nie pobieraja na dzieci nic w Polsce. Sa w Niemczech wszyscy ubezpieczeni, tylko zdrowotne, a dzieci chodza do szkoly. Bede wdzieczna za jakakalwiek podpowiedz:)
Pozdrawiam Wszystkich:) |
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-14, 17:49
|

|
|
| A moim zdaniem powinno byc tak : Jesli rodzice mieszkaja tutaj,pracuja dziecko jest rowniez tu to powinno byc placone a jesli np tatus jest na gewerbe tutaj od poniedzialku do piatku a mamuska siedzi z dziecmi w polsce nie powinno bo z jakiej paki! Ale oczywiscie to jest moje zdanie i za to powinni sie wlasnie brac. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=Kh2FRFhS7QY |
|
|
|
 |
mamusia
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-09-14, 17:56
|

|
|
| troszku umiem niem.ale nie az tak jak wy...ide do szkoły od listpoada wiec naucze sie jezyka....wiec spoko głowa |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-14, 18:02
|

|
|
A skad wiesz moze dziewczyna wlasnie jest poczatkujaca i zaczyna sie uczyc [/quote]
przeciez zartowalam,,,wiem o tym,,
co do prawa,,w sumie powinno byc tak jak to w przypadku Niemcow,,Kindergeld nalezy sie temu u kogo dziecko przebywa w gospodarstwie,,czyli w np,,matce zyjacej w Pl z dzieckiem(polskie rodzinne)..bo przeciez czasto jest tak ,ze ojciec wcale tam nie mieszka,,,(jezeli sa w seperacji lub po rozwodzie)
choc w sumie,,kazdego sytuacja jest inna w PL,zalezy tez czy ojciec placi alimenty do PL na dziecko,,czy matka pracuje itd,,itp),,to juz chyba oba urzedy decyduja i sprawdzaja
[ Dodano: 2010-09-14, 18:11 ]
| asiaplomyk napisał/a: | Witam:)
Mam takie zapytanie przy okazji. Moi znajomi przeprowadzli sie do Berlina, sa malzenstwem i sa zameldowni od miesiaca. Kolega ma firme - czyli Gawerbe, tez mniej wiecej od 2-ch miesiecy, wiec nie dlugo. Maja dzieci. Jak wyglada sprawa pobierania przez nich Kindergeld? Czy moga sie starac? Moim zdaniem nie, ale moge sie mylic. Z tego co wiem, nie pobieraja na dzieci nic w Polsce. Sa w Niemczech wszyscy ubezpieczeni, tylko zdrowotne, a dzieci chodza do szkoly. Bede wdzieczna za jakakalwiek podpowiedz:)
Pozdrawiam Wszystkich:) |
jak placa podatki i spelniaja wszystkie wymogi,,to sie nalezy..
ale cos mi sie zdaje ,ze po 3 miesiacach ,,no i musza miec ten dokument Freizügigkeitsbescheinigung,,w niektorych miastach tez ubezpieczenie zdrowotne jest wymagane, przy staraniu sie o KG,,
,to dobrze ,ze maja!!! |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 238 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-09-14, 18:35
|

|
|
| dziekuje serdecznie, przekaze im....pewnie sie uciesza. Narazie sa w szoku po zalatwianiu wszystkich formalnosci, typu mieszkanie i ubezpieczenia, hihihi |
|
 |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-09-14, 19:46
|

|
|
| Na to wszystko odpowiem tak: moja znajoma, ktorej dzieci musialy uciekac do Polski przed Jugendamtem OTRZYMALA bez upominania sie o dokumenty z Familienkasse wniosek na KG dla dzieci mieszkajacych za granica, a bylo to na poczatku czerwca. Dano jej konkretny termin na wypelnienie dokumentow, by mogli wyslac do Polski. Jej eks w Polsce wypelnil wszystkie dokumenty i droga urzedowa wszystko wrocilo do Berlina. Gdyby sie nie nalezalo KG, to po co zawracaliby glowe? Widzialam dokumenty z czerwca, kopie nawet jeszcze ma. Nic wiec z tego nie rozumiem. |
|
|
|
 |
edytkaw7
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 155 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2010-09-14, 19:59
|

|
|
mam pytanko:)
jeżeli jestem tu zameldowana od czerwca zeszłego roku, mieszkam z tatą, tylko nie wiedziałam, że mogę się starać o Kindergeld, tata złożył wniosek, czy istnieje szansa , ze wyrównają od czasu, kiedy jestem tu zameldowana, dodam ze mam obywatelstwo niemieckie. dzięki za pomoc;) |
|
|
|
 |
Vista81
Bardzo Aktywny

Pomogła: 3 razy Posty: 329 Skąd: z domu
|
Wysłany: 2010-09-14, 20:22
|

|
|
@edytka, mysle, ze warto sprobowac. jezeli decyzja bedzie pozytywna, to pewnie wam to nadplaca.
jezelli chodzi o gewerbe i kindergeld, to moja znajoma, ktora miala kiedys gewerbe, dostala tutaj KG, musiala chyba tylko przywiezc papiery, ze nie pobiera w polsce tych pieniedzy |
_________________ Iza |
|
|
|
 |
edytkaw7
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 155 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2010-09-14, 20:40 .
|

|
|
| dzięki:) |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-14, 21:07
|

|
|
| berlinianka-32 napisał/a: | | Na to wszystko odpowiem tak: moja znajoma, ktorej dzieci musialy uciekac do Polski przed Jugendamtem OTRZYMALA bez upominania sie o dokumenty z Familienkasse wniosek na KG dla dzieci mieszkajacych za granica, a bylo to na poczatku czerwca. Dano jej konkretny termin na wypelnienie dokumentow, by mogli wyslac do Polski. Jej eks w Polsce wypelnil wszystkie dokumenty i droga urzedowa wszystko wrocilo do Berlina. Gdyby sie nie nalezalo KG, to po co zawracaliby glowe? Widzialam dokumenty z czerwca, kopie nawet jeszcze ma. Nic wiec z tego nie rozumiem. |
dzieci w Niemczech musza uciekac przed Jugendamtem?
Ło.....to dopiero nowość....tak ich gonili?
[ Dodano: 2010-09-14, 21:10 ]
| edytkaw7 napisał/a: | mam pytanko:)
jeżeli jestem tu zameldowana od czerwca zeszłego roku, mieszkam z tatą, tylko nie wiedziałam, że mogę się starać o Kindergeld, tata złożył wniosek, czy istnieje szansa , ze wyrównają od czasu, kiedy jestem tu zameldowana, dodam ze mam obywatelstwo niemieckie. dzięki za pomoc;) |
tak wyrownaja,,,mi tez wyrownali za prawie 9 miesiecy do tylu od dnia zameldowania(bez względuna to czy tato pracowal)jezeli tez ma Niemieckie obywatelstwo
l moga sie cofnac tylko do 4 lat wstecz,,jezeli tu np,mieszkalas i przez te lata nie pobieralas
co do nowych przepisow,,poczytajacie,,nie kazdego one dotycza
wiec nie ma sensu pisac,,,ten ma,,a tamten tez dostal!!bo kazdego sytuacja jest inna |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
- manga • phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|