| Autor |
Wiadomość |
Izabela
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-23, 21:23 Kto mnie oświeci?
|

|
|
| http://www.poloniaberlin..../icon1.gifWitam!Potrzebuję receptę na lekarstwa od lekarza specjalisty(lekarstwo przyjmuję już od jakiegoś czasu i od tego samego lekarza).I w związku z tym mam pytanie-czy jeżeli chcę tylko receptę i nic więcej,to czy muszę płacić 10eu za nowy kwartał?Drugie pytanie:czy mogę iść od razu do specjalisty bez skierowania?Wiem,że muszę tam wtedy zapłacić,ale jest to chyba te 10 eu,które się płaci kwartalnie a nie opłata za to,że się nie ma skierowania?Trzecie pytanie:ewentualne kolejne skierowania skąd mam brać,od ogólnego,czy też od tego,u którego płaciłam?No i jeżeli jednak od tego specjalisty,to do ogólnego też muszę wtedy mieć skierowanie?http://www.poloniaberlin.de/forum/templates/berlin2011/images/ranks/icon/icon3.gif |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2289 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2012-01-23, 21:30 Re: Kto mnie oświeci?
|

|
|
| Izabela napisał/a: | | czy jeżeli chcę tylko receptę i nic więcej,to czy muszę płacić 10eu za nowy kwartał?Drugie pytanie:czy mogę iść od razu do specjalisty bez skierowania?Wiem,że muszę tam wtedy zapłacić,ale jest to chyba te 10 eu,które się płaci kwartalnie a nie opłata za to,że się nie ma skierowania?Trzecie pytanie:ewentualne kolejne skierowania skąd mam brać,od ogólnego,czy też od tego,u którego płaciłam?No i jeżeli jednak od tego specjalisty,to do ogólnego też muszę wtedy mieć skierowanie? |
1.czy po skierowanie, czy po recepte zawsze płacisz to 10e kwartalnie
2.tak, możesz iść od razu do specjalisty i wtedy tam płacisz u niego te 10e
3.skierowania bierzesz od tego lekarza gdzie zapłaciłaś za kwartał, do ogólnego raczej nie ma skierowania i będziesz płaciła kolejne 10e jak do niego pójdziesz... |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
malina
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 338 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2012-01-23, 21:51 Re: Kto mnie oświeci?
|

|
|
| SoNja napisał/a: |
3.skierowania bierzesz od tego lekarza gdzie zapłaciłaś za kwartał, do ogólnego raczej nie ma skierowania i będziesz płaciła kolejne 10e jak do niego pójdziesz... |
Skireowanie do ogolnego tez dostaniesz tam gdzie zaplacilas 10 €. |
|
|
|
 |
Izabela
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-23, 21:53
|

|
|
| SoNja,dzięki za szybką odpowiedź!Myślałam,że jakoś uda się wywinąć od płacenia tych 10eu,ale jak widać,nie ma zmiłuj się!No i jednak najlepiej iść po to skierowanie.Co do skierowania do ogólnego,to kiedyś byłam u polskiego lekarza ogólnego,w innej dzielnicy i u niego dostałam skierowanie do lekarza w pobliżu miejsca zamieszkania. |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2012-01-23, 21:55
|

|
|
| SoNja, punkt 3 ..nie prawda ja chodzę go ginekologa , place 10E i biorę skierowanie do ogólnego....i nie place raz jeszcze ...do stomatologa tylko trzeba zapłacić osobno(10E) |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2012-01-23, 21:59
|

|
|
| falcor76 napisał/a: | | SoNja, punkt 3 ..nie prawda ja chodzę go ginekologa , place 10E i biorę skierowanie do ogólnego....i nie place raz jeszcze ...do stomatologa tylko trzeba zapłacić osobno(10E) |
no to mnie lekarz wprowadził w błąd w takim razie tak do dentysty i chyba optyka się osobno płaci. |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2012-01-23, 22:03
|

|
|
| do optyka tez nie... |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2012-01-23, 23:08
|

|
|
| falcor76 napisał/a: | | SoNja, punkt 3 ..nie prawda ja chodzę go ginekologa , place 10E i biorę skierowanie do ogólnego....i nie place raz jeszcze ... |
potwierdzam
u mnie tak samo,tyle ze dostaje pokwitowanie wpłaty i to pokazuje u ogólnego (wystarcza) |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2012-01-24, 13:26
|

|
|
| falcor76 napisał/a: | | do optyka tez nie... |
a ja słyszałam,że tak i to zdaje się też od lekarza...
potwierdzi to ktoś? |
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-24, 19:54
|

|
|
| Placi sie 1 x na kwartal. |
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2161 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2012-01-25, 08:02
|

|
|
| Placi sie raz na kwartal 10€ i dodatkowo dyche u dentysty (u optyka nie potrzeba) |
|
|
|
 |
|
|