|
Niemieckie obywatelstwo dla dziecka urodzonego w Niemczech?
| Autor |
Wiadomość |
mamusia
Staly bywalec forum

Pomogła: 7 razy Posty: 273 Skąd: świebodzin-berlin
|
Wysłany: 2010-07-29, 11:08 Niemieckie obywatelstwo dla dziecka urodzonego w Niemczech?
|

|
|
czy ktos mi powie czy dziecko urodzone w berlinie na szanse na niemieckie obywatelstwo po urodzeniu gdzy jego obydwoje rodzice maja polskie obywatelstwo???????? bo ja juz rózne wersje słyszałam i zgłupiałam....moj syn urodzony w berlinie w aktach urodzenia nie ma wogółe wpisu,ze jest nawet polakiem z pochodzenia....dodam,ze jestem tu 3,5 roku a tata krócej... |
_________________ życie jest piękne !!!!! |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-29, 11:21
|

|
|
to jestescie za krotko, zeby dziecko dostalo obywatelstwo przez urodzenie, bo wg nowych przepisow o obywatelstwie (patrz ponizej § 4 ust. 3) do tego przynajmniej jedno z rodzicow musialoby przebywac legalnie w Niemczech minimum 8 lat. a dziecko po osiagnieciu pelnoletnosci i tak by sie musialo zdecydowac, jakie chce miec obywatelstwo, niemieckie czy polskie
http://www.gesetze-im-internet.de/rustag/__4.html
(3) Durch die Geburt im Inland erwirbt ein Kind ausländischer Eltern die deutsche
Staatsangehörigkeit, wenn ein Elternteil
1. seit acht Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland hat
PS
Ani w polskich ani w niemieckich aktach urodzenia nie ma adnotacji o "pochodzeniui", sa tylko dane doty rodzicow i miejsca oraz daty urodzenia. Akt urodzenia nie jest sam w sobie zadnym dokumentem potwierdzajacym obywatelstwo! |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-07-29, 23:44
|

|
|
jest tyle stron internetowych gdzie masz napisane prawa(na stronach ambasad tez)
a wiec tak
Uzyskanie niemieckiego obywatelstwa przez urodzenie w Niemczech
Od 01.01.2000 dziecko urodzone w Niemczech z rodziców-obcokrajowców otrzymuje niemieckie obywatelstwo gdy przynajmniej jedno z rodziców:
- od przynajmniej ośmiu lat przebywa na terenie Niemiec,
- posiada pozwolenie na pobyt (Aufenthaltsberechtigung) albo od przynamniej trzech lat nieograniczoną wizę pobytową, tzw. na stałe (unbefristete Aufenthaltserlaubnis).
Osoba, który w ten sposób (przez urodzenie na terenie Niemiec) otrzymała niemieckie obywatelstwo musi się po ukończeniu 18 roku życia a przed 23 rokiem życia pisemnie zdecydować, czy zachowuje niemieckie czy też inne obywatelstwo, które posiada. Jeśli chce zachować niemieckie obywatelstwo musi udowodnić rezygnację z obywatelstwa innego kraju. Jeśli do ukończenia 23 roku życia nie złoży takiego oświadczenia niemieckie obywatelstwo przepada automatycznie.
Dzieci urodzone przed 01.01.2000 nie wchodziły przez ten fakt w posiadania niemieckiego obywatelstwa.
na akcie nie ma wpisu obywatelstwa,,a i polskiego nie wpisze ci tu nikt(bo to masz sobie w polsce zalatwic...pesel i wpisac do rejestru dziecko itd
ja wysylalam akt niemiecki do polski(tam gdzie ostatni meldunek mialam)wpisali mi go do rejestru..wydali na podstawie niemieckiego aktu(akt polski)i sprawa zalatwiona 50 zl..za wszystko...i ma syn podwojne obywatelstwo |
|
|
|
 |
mamusia
Staly bywalec forum

Pomogła: 7 razy Posty: 273 Skąd: świebodzin-berlin
|
Wysłany: 2010-07-30, 08:30
|

|
|
dziekuje za odpowiedzi |
_________________ życie jest piękne !!!!! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|