forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Odszkodowanie od szkoly dla dziecka

Autor Wiadomość
coffii 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-11-04, 12:40   Odszkodowanie od szkoly dla dziecka

Witam kochani!
Postaram sie w skrocie. :) Moja corka doznala sporego uszczerbku na zdrowiu, okolo 60 %. Podczas festynu szkolengo uszkodzila sobie oko. Przeszczepiono jej soczwke, zaszyto rogowke. Rehabilitacja jest dlugotrwala a jesli chodzi o 100 procentowy powrot do zdrowia, zdaniem lekarzy malo prawdopodobny. Dodam, ze nie jest uczniem szkoly w ktorej doszlo do zdazenia (to szkola brata). My (rodzice) bylismy podczas festynu obecni. Czy waszym zdaniem zasadne byloby prosic szkole o odszkodowanie? Za podpowiedzi z gory dziekujemy! Pozdrawiamy cala spolecznosc Forum.

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-04, 12:54   

Nie prosciej w takich powaznych sprawach zapytac sie po prostu adwokata? Powie Wam od reki, a tutaj nie dosc ze trzeba czekac na odpowiedz, to do tego dostaniecie kilka róznych i "po" bedziecie wiedzieli tyle samo co "przed".
Moim skromnym jurystycznym zdaniem, macie prawo do odszkodowania jesli wypadek zostal spowodowany z winy szkoly, np. cos zle zbudowane na tym festynie, niezabezpieczone miejsca które stanowia niebezpieczenstwo, prowadzenie róznych zabaw poprzez nauczycieli, lub jakichkolwiek zatrudnionych tej szkoly itp. jesli dziecko mialo wypadek z wlasnej winy, lub z winy natury, czy czegokolwiek co nie ma wspólnego z ta zkola, to oczywiscie nie ma prawa do odszkodowania.

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2011-11-04, 21:32   

a Unfallversicherung raptem pare groszy na dziecko

ja place w zaleznosci od wieku 12-13, euro

do tego jeszcze dziecko ma pieniadze pozniej w wieku 25 lat

warto miec :razz:

coffii 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-11-05, 10:08   

Unfallversicherung mam. Chodzilo mi raczej o szkole. Prawnik mowi, ze jesli rodzice byli na festynie obecni, to o odszkodowaniu raczej nie ma mowy.

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2011-11-05, 10:37   

Z jakiej beki ma byc odszkodowanie ze szkoly ,jak sa rodzice na miejscu ?? Rodzice sa odpowiedzialni za dzieciaka i widocznie niedopilnowali swojej pociechy.

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2011-11-05, 13:14   

Maq napisał/a:
Z jakiej beki ma byc odszkodowanie ze szkoly ,jak sa rodzice na miejscu ?? Rodzice sa odpowiedzialni za dzieciaka i widocznie niedopilnowali swojej pociechy.

Tu akurat sytuacja niejasna, w znanej mi osobiście odszkodowanie było, bo obecność rodziców nie miała znaczenia. Wina za wypadek ewidentnie po stronie szkoły, źle zabezpieczony/nie oznaczony teren potencjalnie niebezpieczny-uszkodzony element na placu zabaw. Szkoła i uczniowie wiedzieli, uczestniczący w zabawie rodzice/rodzeństwa już niekoniecznie.

coffii 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-11-06, 12:06   

Dzieki za podpowiedzi. A tobie Maq zycze abys sam lepiej dawal sobie rade z dziecmi, i ile w ogole je masz....

violetta 
Super Dyskutant

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2011-11-06, 16:26   

Coffi popytaj sie kilku prawniköw jeden wie tyle a drugi tyle zawsze jest jaka luka w paragrafach ..moim zdanie ale nie jakiegos tam prawnika jezeli uszczerbek na zdrowi to bynjmniej jakas rehabilitacje , mogla by zaplacic co by was z kosztöw odciazyla ..... zawsze cos jakas rekompesata ..ale i tak nie powröci calkowitego wzroku ...zycze powodzenia :wink:

coffii 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-11-07, 09:59   

Dlatego tez zasiegnelam tu informacji. Same okulary z 5 stow. Cos tam AOK refunduje, ale szalu nie ma. Koszty mozna by mnozyc. Istotne jest rowniez zeby szkola lepiej kontrolowala co nalezy dzieciom oferowac a co nie.

violetta 
Super Dyskutant

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2011-11-08, 13:14   

coffii napisał/a:
Dlatego tez zasiegnelam tu informacji. Same okulary z 5 stow. Cos tam AOK refunduje, ale szalu nie ma. Koszty mozna by mnozyc. Istotne jest rowniez zeby szkola lepiej kontrolowala co nalezy dzieciom oferowac a co nie.
Zgadzam sie z Toba mam nadzieje ze jakos uregulujecie sprawy i ze bedzei ze strony szkoly bynajmniej jakas rekompenstata zycze powodzenia :wink:

Odpowiedz do tematu