Odszkodowanie od szkoly dla dziecka
| Autor |
Wiadomość |
coffii
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 213 Skąd: Berlin - Lichtenrade
|
Wysłany: 2011-11-04, 12:40 Odszkodowanie od szkoly dla dziecka
|

|
|
Witam kochani!
Postaram sie w skrocie. Moja corka doznala sporego uszczerbku na zdrowiu, okolo 60 %. Podczas festynu szkolengo uszkodzila sobie oko. Przeszczepiono jej soczwke, zaszyto rogowke. Rehabilitacja jest dlugotrwala a jesli chodzi o 100 procentowy powrot do zdrowia, zdaniem lekarzy malo prawdopodobny. Dodam, ze nie jest uczniem szkoly w ktorej doszlo do zdazenia (to szkola brata). My (rodzice) bylismy podczas festynu obecni. Czy waszym zdaniem zasadne byloby prosic szkole o odszkodowanie? Za podpowiedzi z gory dziekujemy! Pozdrawiamy cala spolecznosc Forum. |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-11-04, 12:54
|

|
|
Nie prosciej w takich powaznych sprawach zapytac sie po prostu adwokata? Powie Wam od reki, a tutaj nie dosc ze trzeba czekac na odpowiedz, to do tego dostaniecie kilka róznych i "po" bedziecie wiedzieli tyle samo co "przed".
Moim skromnym jurystycznym zdaniem, macie prawo do odszkodowania jesli wypadek zostal spowodowany z winy szkoly, np. cos zle zbudowane na tym festynie, niezabezpieczone miejsca które stanowia niebezpieczenstwo, prowadzenie róznych zabaw poprzez nauczycieli, lub jakichkolwiek zatrudnionych tej szkoly itp. jesli dziecko mialo wypadek z wlasnej winy, lub z winy natury, czy czegokolwiek co nie ma wspólnego z ta zkola, to oczywiscie nie ma prawa do odszkodowania. |
_________________ Pozdrawiam liczne grono mych wrogów
Trzymajcie się ciepluchno |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-11-04, 21:32
|

|
|
a Unfallversicherung raptem pare groszy na dziecko
ja place w zaleznosci od wieku 12-13, euro
do tego jeszcze dziecko ma pieniadze pozniej w wieku 25 lat
warto miec |
|
|
|
 |
coffii
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-11-05, 10:08
|

|
|
| Unfallversicherung mam. Chodzilo mi raczej o szkole. Prawnik mowi, ze jesli rodzice byli na festynie obecni, to o odszkodowaniu raczej nie ma mowy. |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Antagonist

|
Wysłany: 2011-11-05, 10:37
|

|
|
| Z jakiej beki ma byc odszkodowanie ze szkoly ,jak sa rodzice na miejscu ?? Rodzice sa odpowiedzialni za dzieciaka i widocznie niedopilnowali swojej pociechy. |
_________________ 愛與恨是相同的兩副面孔。 / Benny Hilling mode on... |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-11-05, 13:14
|

|
|
| Maq napisał/a: | | Z jakiej beki ma byc odszkodowanie ze szkoly ,jak sa rodzice na miejscu ?? Rodzice sa odpowiedzialni za dzieciaka i widocznie niedopilnowali swojej pociechy. |
Tu akurat sytuacja niejasna, w znanej mi osobiście odszkodowanie było, bo obecność rodziców nie miała znaczenia. Wina za wypadek ewidentnie po stronie szkoły, źle zabezpieczony/nie oznaczony teren potencjalnie niebezpieczny-uszkodzony element na placu zabaw. Szkoła i uczniowie wiedzieli, uczestniczący w zabawie rodzice/rodzeństwa już niekoniecznie. |
|
|
|
 |
coffii
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-11-06, 12:06
|

|
|
| Dzieki za podpowiedzi. A tobie Maq zycze abys sam lepiej dawal sobie rade z dziecmi, i ile w ogole je masz.... |
|
|
|
 |
violetta
Super Dyskutant

Pomogła: 11 razy Posty: 705 Skąd: berlin-hemsdorf
|
Wysłany: 2011-11-06, 16:26
|

|
|
Coffi popytaj sie kilku prawniköw jeden wie tyle a drugi tyle zawsze jest jaka luka w paragrafach ..moim zdanie ale nie jakiegos tam prawnika jezeli uszczerbek na zdrowi to bynjmniej jakas rehabilitacje , mogla by zaplacic co by was z kosztöw odciazyla ..... zawsze cos jakas rekompesata ..ale i tak nie powröci calkowitego wzroku ...zycze powodzenia |
_________________ ZeBy Mi SiE ChCiAlO TaK jAk Mi SiE nIe ChCe
 |
|
|
|
 |
coffii
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-11-07, 09:59
|

|
|
| Dlatego tez zasiegnelam tu informacji. Same okulary z 5 stow. Cos tam AOK refunduje, ale szalu nie ma. Koszty mozna by mnozyc. Istotne jest rowniez zeby szkola lepiej kontrolowala co nalezy dzieciom oferowac a co nie. |
|
|
|
 |
violetta
Super Dyskutant

Pomogła: 11 razy Posty: 705 Skąd: berlin-hemsdorf
|
Wysłany: 2011-11-08, 13:14
|

|
|
| coffii napisał/a: | | Dlatego tez zasiegnelam tu informacji. Same okulary z 5 stow. Cos tam AOK refunduje, ale szalu nie ma. Koszty mozna by mnozyc. Istotne jest rowniez zeby szkola lepiej kontrolowala co nalezy dzieciom oferowac a co nie. | Zgadzam sie z Toba mam nadzieje ze jakos uregulujecie sprawy i ze bedzei ze strony szkoly bynajmniej jakas rekompenstata zycze powodzenia |
_________________ ZeBy Mi SiE ChCiAlO TaK jAk Mi SiE nIe ChCe
 |
|
|
|
 |
|
|