Panstwowa kasa chorych w Niemczech
| Autor |
Wiadomość |
marek wolny
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-03-12, 15:02
|

|
|
[quote="viola23"]Witam , mam pytanie odnośnie pokrywania przez kasę chorych kosztów związanych z leczxeniem zębów w Polsce. Wystąpiliśmy do AOK z Kostenvoranschlag i kasa przysłala nam odpowiedź ale dziwnie sformułowaną. Otóż jest - der voraussichtliche Zuschuss wird für den geplanten Zahnersatz 717,53 ( mit Befreiung von Zuzahlungen für zahnersatz 1435,06) betragen. Die vorläufige Errechnung für die konservierenden Leistungen beträgt nach unseren Kassensätzen 543,27.
nie wiem teraz na jaka kwote moge zrobic ile mi oni pokryja. jestem na Alg II. Jak pytam w AOK nagle nikt nie wie. O co chodzi z ta kwota 717,53 i w nawiasie 1435,06. Mam rozumiec to tak ze oni jeszcze nie wiedza ktora kwote pokryja?? I co to jest za suma 543,27??
z gory dziekuje za pomoc[/quote
Kasa chorych uwaza , ze koszt leczenia jest zawyzony i szacuje , ze taki zabieg nie powinien wiecej kosztowac jak 543,27 ... te inne sumy to koszt przedstawiony napewno przez was z gabinetu stomatologicznego do kasy AOK -- 1435,06 bez znizki na doplaty i 717,53 z znizkami jesli takie macie )) |
|
 |
viola23
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 7 razy Posty: 99 Skąd: Berlin Reinickendorf MV
|
Wysłany: 2009-03-12, 15:39
|

|
|
dziękuję za odp. mam jeszcze pytanie. czy aby pokryli te 1400 euro musze mieć jakieś specjalne pismo zebym byla zwolniona?
[ Dodano: 2009-03-12, 15:47 ]
jeszcze jedno. mam rozumiec to tak , ze bede musiala zaplacic albo 1400 albo 700 sama tak?bo juz naprawde nie wiem o co chodzi. skoro u nich byloby 500 to moze opd kwoty na rachunku 1400 odejma 500 i reszte musze sama??? Zakręcone to troche |
|
|
|
 |
qws137
Nowy

|
Wysłany: 2009-03-16, 16:17
|

|
|
witam!
w Niemczech jestem zameldowana 0d lutego 2007 roku,
gewerba zostala zalozona 5.03.2007. podlegalam pod
ubezpieczenie zdrowotne meza, ktory pracowal w Polsce do
31.03.2008 roku. Przyjechal do mnie w kwietniu 2008,
zostal zameldowany na terenie Niemiec od 1.05.2008.
na przelomie pazdziernika i listopada 2008 trafilismy do
firmy BARMER, gdzie powiedziano nam, ze musimy splacac
zalegle skladki od 1.05.2008r. Chcac sie dowiedziec ile
to wyniesie, prawdopodobnie podpisalismy umowe, ale do
konca tego nie wiemy. wszystko trwalo bardzo dlugo. ze
wzgledu na obowiazek ubezpieczenia zdrowotnego od
1.01.2009, nieswiadomi podpisania umowy z BARMER'em, ja
od 1.02.2009 podpisalam umowe z prywatna firma, maz
natomiast od 1.02.2009, zostal zatrudniony w mojej
firmie i ubezpieczony w panstwowej ubezpieczalni (TK).
gdy podpisalam umowe w prywatnej firmie, wyslalam pismo
do BARMER, ze rezygnuje z ich ubezpieczenia, na co
dostalam odpowiedz, ze anuluja zaległa splate, gdy okaze
sie ubezpieczeniem zdrowotnym od 1.5.2008 (powoluja sie
na ustawe, ktora obowiazuje od 1.04.2007r.).
Z wypowiedzi na tym forum, wynika, ze moglabym uniknac
splaty zaleglosci, moj ksiegowy twierdzi, ze nie
musialam byc ubezpieczona od 1.04.2007, wiec moze ktos
zna rozwiazanie problemu, jak w moim przypadku uniknac
splaty zaleglosci. czy to jest mozliwe, prosze o pomoc
pozdrawiam |
_________________ qws137 |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

Pomogła: 10 razy Posty: 1590 Skąd: Berlin/Poznan
|
Wysłany: 2009-03-16, 19:26
|

|
|
QWS137.
BARMER to jedna z panstwowych kas chorych. Powolujac sie na prawo obowiazujace od.01.04.07 zapomnieli dodac, ze dotyczy to osob, ktore podlegaja pod panstwowa kase chorych. Jezeli powiecie, ze do przyjazdu do Niemiec nie byliscie ubezpieczeni w Polsce w NFZ,
to nie ma podstaw prawnych by was mogli ubezpieczyc.Czyli to nie tak, ze wy chcecie lub nie ale oni nie moga was ubezpieczyc. Czy przedstawialiscie im formularz E-104 z Polski ?
Viola 23.
Jezeli chodzi o swiadczenia protetyczne, to w Niemczech obowiazuje zasada kwot za kazde wykonane swiadczenie. Tzn. dentysta robi kosztorys i opisuje co ma byc zrobione. Wtedy kasa oblicza tzw"einfacher Zuschuss" czyli podstawowa doplate. Jezeli przedstawisz tzw. Bescheid z Jobcenter, ze otrzymujesz ALGII to dostaniesz podwojna doplate. To jest ta kwota 1400€. Kasa nie moze Ci policzyc kosztow polskich wedlug swojego cennika ale logiczne jest, ze rachunek z polski nie moze byc taki sam jak za ta sama robote w Niemczech. Okreslenie "Konserwierende Leistungen" nic mi nie mowi ale tlumaczac to jako swiadczenia konserwujace nie za bardzo to pasuje do reszty. Jutro sie dowiem. Tak nawiasem mowiac radze po prostu zmienic kase. AOK to jedna z kas, ktora zawsze stara sie zaoszczedzic na swiadczeniach i wciska ludziom kity.
Marek Wolny
prosze o przestrzeganie regulaminu. W tym watku odpowiedzi podaje tylko moderator. |
|
|
|
 |
qws137
Nowy

|
Wysłany: 2009-03-16, 19:55
|

|
|
Niestety,ale my im dostarczyliśmy te formularze,gdyż chcieli abyśmy im spłacili od 1 kwietnia 2007,a formularze dostali,bo mieli nam powiedzieć ile mamy spłacić,my myśleliśmy,że nam w miare szybko odpowiedzą i albo się zgodzimy albo nie,właściwie to nie wiemy co podpisaliśmy,kopi umowy czy czegoś tam nie dostaliśmy,także oni mają coś co my podpisaliśmy,a my nie.
[ Dodano: 2009-03-16, 20:20 ]
Cytat ostatniego pisma:
,,Die Bundesregierung hat durch eine gesetzliche Neuregelung zum 01.april 2007 eine Versicherungspflicht fur alle burgerinnen und Burger in Deutschland eingefuhrt(Paragraf 5 Abs.1 Nr.13 Funftes Buch Sozialgesetzbuch - SGB V).
Ihre Mitgliedschaft zum 01.05.08 kann somit nur annuliert werden,wenn Sie uns einen anderweitigen Versicherungsschutz nachweisen. |
_________________ qws137 |
|
|
|
 |
czika
Nowy

|
Wysłany: 2009-03-17, 07:49
|

|
|
| Witam, a ja mam takie pytanie. Jestem od 1,5 roku ubezpieczona panstwowo w IKK, niestety skladkki oplacam sama bo mam prace na 400 euro basis, ale w najblizszym czasie planuje otworzyc wlasna gewerbe i slyszalam ze bede musiala ubezpieczyc sie prywatnie czy to prawda? nie ma mozliwosci abym dalej zostala w IKK? wczesniej co s czytalam o tej ciaglosci ubezpieczenia i takowe mam, wiec jak to jest? |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-03-18, 20:03
|

|
|
Czika
Jezeli jestes juz w panstwowej kasie, to mozesz w niej zostac. Dalej bedziesz
ubezpieczona jako "freiwilig" i bedziesz placic skladki ale beda one wyzsze.
Zanim zalozysz Gewerbe zglos sie do kasy, powiedz ze chcesz zlozyc wniosek na
tzw "Beitragsentlastung für freiwilig versicherte Selbständige" Jezeli Twoj dochod (czyli
zyski po kosztach) bedzie wynosil ponizej 1260€ miesiecznie to skladka wyniesie ok 215€.
Musisz jednak zlozyc ten wniosek w miesiacu poprzedzajacym zalozenie gewerby. Wiele kas
przyznaje ta obnizona skladke od nastepnego miesiaca po zlozeniu wniosku. W innym wypadku zaplacisz ok 315€ |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-03-18, 20:22
|

|
|
QWS137.
To sa sprawy ktore lepiej omowic na privat. |
| |
|
|
|
 |
czika
Nowy

|
Wysłany: 2009-03-19, 07:55
|

|
|
| dziekuje bardzo marzena:) |
|
|
|
 |
renix
Nowy

|
Wysłany: 2009-03-21, 15:01
|

|
|
Witam.
Co zrobić w sytuacji, gdy ktoś założył Gewerbe kilka lat temu, ale po krótkim czasie wrócił do kraju zostawiając otwarte sprawy? Cały czas miał ubezp. w NFZ. Teraz planuje znow wyjechac do DE na pewien czas. Trzeba wykupować polise w niemieckiej kasie, czy można przenieść sie z NFZ? Co zrobić by mieć prawo do leczenia w PL dla siebie i dla pozostającej w Polsce rodziny? Co można zrobić by uniknąć zwrotu zaległych składek? |
|
|
|
 |
makadawka
Nowy

|
Wysłany: 2009-03-21, 16:45
|

|
|
Witam,bardzo proszę o informację na temat ubezpieczenia-wraz z moim wieloletnim partnerem(mamy 2 dzieci) wymeldowaliśmy w tym roku w styczniu Gewerby(ja prowadziłam swoją 3 lata,partner rok)do tej pory byliśmy ubezpieczeni w Polsce-od lutego jestem zarejestrowana w Job Center jako bezrobotna z prawem do zasiłku i zgodnie z procedurą miałam wybrać sobie kasę chorych co też uczyniłam(naturalnie wraz z dziećmi).Mój partner natomiast jest zarejestrowany tylko i wyłącznie jako szukający pracy i z tym związane jest moje pytanie:czy Job Center ubezpiecza automatycznie takie osoby czy też rzecz ma się zupełnie inaczej.
I drugie pytanko:podczas wizyt u lekarza należy co kwartał uiścić opłatę 10 Euro(państwowe ubezp.)czy więc po zapłaceniu tej kwoty przeze mnie dzieci idac do lekarza będa już z niej zwolnione czy też każde z dzieci obowiązuje ta kwota. |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-03-23, 21:15
|

|
|
renix.
jezeli przyjedziesz do Niemiec na jakis czas i bedziesz sam, to radze ubezpieczenie
prywatne z jak najwyzszym odzialem wlasnym i jak najnizsza skladka. Pozostac w Polsce
w NFZ i wtedy w razie leczenia kozystaz z leczenia w Polsce lub sporadycznie jako turysta w
Niemczech uzywajac karty EKUZ. Zeby uniknac placenia skladek wstecz od 01.01.09 radze
trzeby by sie bylo zameldowac na nowo. W tym wypadku odradzam panstwowa kase.
Makadawka
Jezeli jestescie zameldowani pod tym samym adresem i macie tzw "Bedarfsgemeinschaft"
to Twoj partner powinien tez zostac zgloszony do kasy przez Jobcenter.
Placenie 10€ na kwartal tzw"Praxisgebühr" ni obowiazuje dzieci ponizej 18-ego roku zycia. |
|
|
|
 |
renix
Nowy

|
Wysłany: 2009-03-24, 14:01
|

|
|
| marzena napisał/a: | renix.
jezeli przyjedziesz do Niemiec na jakis czas i bedziesz sam, to radze ubezpieczenie
prywatne z jak najwyzszym odzialem wlasnym i jak najnizsza skladka. Pozostac w Polsce
w NFZ i wtedy w razie leczenia kozystaz z leczenia w Polsce lub sporadycznie jako turysta w
Niemczech uzywajac karty EKUZ. |
dzieki, nie wiedzialem, ze tak mozna. a ile moze wynosic taka skladka dla mezczyzny 50+ z nadwaga po zawale serca? czy to w ogole ma sens?
| Cytat: |
Zeby uniknac placenia skladek wstecz od 01.01.09 radze
trzeby by sie bylo zameldowac na nowo. W tym wypadku odradzam panstwowa kase.
|
dlaczego odradzasz panstwowa kase? a jesli chodzi o ten ponowny meldunek tzn. trzeba by tez zamknac gewerbe? i to mozna taki "reset" zrobic z dnia na dzien, czy trzeba zaczekac z ponownym meldunkiem i rejestracja? |
|
|
|
 |
deglen
Nowy

|
Wysłany: 2009-03-28, 20:42
|

|
|
Witam
mam trochę ine pytanie w tamtym roku pracowałam przy ziorze pieczrek i złamałam palec oczywiście firma mnie zawiozła do lekarza i pokryła koszty laków.Ale musiałam cierpieć dwa dni bo nie miałam ,zadnego papieru na to że jestem ubezieczona a nasza opiekunka polka miała wolne i nikt inny nie mógł mnie zawieźć. W maju znowu do nich jadę i wrazie czegoś, czy mogę iśc na pogotowie czy do lekarza powołując się na firmę ? nie mając ,żadnego papierka (na koniec oddają umowy:/) |
_________________ Pozdrawiam
deglen |
|
|
|
 |
Majeczka
Nowy

|
Wysłany: 2009-04-01, 01:41
|

|
|
Witam,
jestem ubezpieczona w państwowej kasie chorych,ale ponieważ bardzo rzadko korzystam z usług lekarzy więc mam dwa (być może banalne)pytania:
1)do lekarzy jakich specjalności mogę udać się bez skierowania od lekarza rodzinnego-wiem,że stomatolog i ginekolog-czy coś jeszcze?
2)do tej pory pomimo ubezpieczenia niemieckiego w razie konieczności korzystałam z usług prywatnego gabinetu stomatologicznego w Polsce (wieloletnia zaufana pani stomatolog całej mojej rodziny)-czy mogę na podstawie rachunków (oczywiscie tylko tych bieżących)starać się o zwrot poniesionych kosztów?Jak wygląda procedura?Nie mam na myśli prac protetycznych,bo to zostało opisane powyżej,ale zwykłe plomby i wyrwanie zęba.Pozdrawiam-Maja. |
|
|
|
 |
Gosjaak
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 4 razy Posty: 78 Skąd: Neukölln
|
Wysłany: 2009-04-27, 13:19
|

|
|
Witam,
Mam pewien dylemat, otóż Mąz będac na urlopie w PL rozchorował sie (kregosłup) i leczył sie w pl - tzn do zakładu pracy w Berlinie wysłal 2 zwolnienia lekarskie w sumie 5 tyg. AOK podobno - tak twierdzi szef - nie chce zaakceptowac tych zwolnien, i nie wypłacono wypłaty za ten okres - 2.02-6.03.2009. Co zrobic w takim wypadku Czy AOK faktycznie moze nie zaakceptowac tak owych zwolnien Podbno do 6 tyg chorobowe wypłaca zakład pracy Dodam iz w sierpni ubiegłego roku M równiez miał problem z dyskiem i tez wysłam zwolnienie z Polski ( 2 tyg) i wtedy ani AOK ani firma nie robiła problemów.
Bardzo prosze o radę. |
|
|
|
 |
Miskay
Nowy

|
Wysłany: 2009-04-28, 16:07
|

|
|
Witam Marzene i wszystkich
Prześledziłam wszystkie posty (mam nadzieję, że dokładnie - co z moją pięciomiesięczną córeczką nie jest łatwe) i nie znalazłam odpowiedzi na moje wątpliwości.
Otóż jestem w Polsce na urlopie wychowawczym od 01.04.2009, urlop został mi udzielony przez mojego polskiego pracodawce do 30.03.212. W związku z tym ja i moja córeczka jesteśmy ubezpieczone w NFZ a składki opłaca państwo (ZUS) gdyż mój pracodawca zatrudnia poniżej 20 osób.
Ojciec mojego dziecka pracuje na Gewerbie w niemczech i tu jest ubezpieczony w prywatnej kasie chorych.
Ja wraz z dzieckiem zamierzam na okres urlopu wychowawczego przeprowadzić się do niego do niemiec, zameldowac się itd.
Jak wygląda sprawa z przeniesieniem mojego ubezpieczenia, obecnie wyrobiłam karty EKUZ ważne do końca maja ?
Z tego co tutaj wyczytałam mam tak zwaną ciągłość i podejrzewam ze Panstwowa Kasa Chorych przyjełaby mnie na podstawie druku E - 104 (wymeldowania z NFZ).
Chodzi mi natomiast czy będe musiała w niemczech sama opłacać składki, jak pisałam w Polsce robi to ZUS?
Jak się ma do tego druk E-106?
W polsce nie pobieram żadnych świadczeń rodzinnych.
Mam namiary na Panią w niemczech, która twierdzi, że prawo do ubezpieczenia na urlopie wychowawczym można przeniesc (potrzebny druk E106 z NFZ).
Zastanawiam sie czy skorzystać z jej usług - odpłatnych, czy to co mówi jest wiarygodne.
Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odpowiedź. |
_________________ Miskay |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-29, 20:53
|

|
|
renix:
jezeli masz 50+ i jestes po ciezkich chorobach, to w tym wypadku prywatna kasa raczej odpada. Raczej Cie nie przyjma. A tzw Basistarif w prywatnej wynosi ok 500-600€.
To zmienia troche sytuacje.W tym wypadku musisz sprobowac wejsc jednak do panstwowej kasy. "Reset" jest skomplikowany ale tylko w ten sposob unikniesz
placenia skladek wstecz. Kasy w wiekszosci patrza na date zameldowania sie w Niemczech.
Deglen.
nie wiem na jakich zasadyach Cie ta firma zatrudnia i jakie ma obowiazki wobec Ciebie. Istnieje takie cos jak "berufsgenossenschaft" To taka ubezpieczalnia od wypadkow pry pracy. Z tego co wiem to kazdy pracodawca powinien tam ubezpieczyc swoich pracownikow. Nawet tych sezonowych. W ostatecznosci wez z NFZ karte EKUZ i idz z tym do lekarza. W Niemczech lekarze w wiekszosci to akzeptuja.
Majeczka.
1. Przekaz jest tylko konieczny zeby nie zaplacic 10€ ta tzw Praxisgebühr. Przekaz musisz miec tylko wtedy kiedy idziesz do ambulatorium w szpitalu lub na operacje. Mozesz np najpierw isc do laryngologa i wziasc przekaz do rodzinnego zeby nie placic drugi raz 10€.
2.Leczenie zebow w kraju uni europeiskiej jest mozliwe. Kasy w niemczech zwracaja koszty leczenia.(-10€ i ewtl. jakis prozenttzw Bearbeitungsgebühr) Radze postarac sie o rachunek w jezyku niemieckim i najlepiej bez wyszczegulnienia z czego plomby zostaly zrobione. Wystarczy podac ktore zemby byly leczone.
Gosjakk.
Jezeli lekarz w polsce wystawil odpowiednie zaswiadczenie,( sa takie standartowe druki) to nie ma mowy o niezaakceptowaniu tego w Niemczech. W tym wypadku kasa chorych stwierdza, czy zaswiadczenie bylo OK i potwierdza to pracodawcy. Jezeli miedzy koncem choroby w sierpniu i poczatkiem tej drugiej nie uplynelo wiecej niz 6 miesiecy to te 2 tygodnie sa doliczane do 6 tygodni ktore placi pracodawca. Wtedy zaczyna sie tzw Krankengeld ktory placi kasa chorych. Inna sprawa jest to, ze bedac na wakacjach w Polsce to 5 tygodniowe chorowanie moze byc uznane jako oszustwo. Jezeli bylo to mozliwe, to trzeba wrocic do Niemiec i leczyc sie tu. W niemczech kasa moze wyslac w
nie jasnych wypadkach do swojego lekarza ( MDK - Medizinischer Dienst der Krankenkassen). Jeszcze cos. Zaswiadczenie o chorobowym powinno byc dostarczone w ciagu 3 dni. W innaym wypadku kasa moze odmowic placenia krankengeldu a pracodawca chorobowego.
Miskay.
Proponuje zapytac w NFZ. Zadzwon do centrali i niech cie polacza z kims kto zajmuje sie sprawami miedzynarodowymi. Przedstaw sytuacje a oni powiedza ci jaki formularz jest ci potrzebny - no i dla dziecka. Z odpowiednim formularzem zglaszasz sie do pierwszej lepszej panstwowej kasy chorych ( tylko nie AOK - oni maja juz tylu Polakow, ze traktuja ich raczej nie milo). Nie musisz korzystac z niczyich uslug. A gdze sie chcesz przeniesc. |
|
|
|
 |
Miskay
Nowy

|
Wysłany: 2009-04-29, 21:58
|

|
|
Dzięki za odpowiedź Marzenko
Co do wyboru Kasy Chorych nie zastanawiałam się, ponieważ nie znam różnic pomiędzy
nimi- nie znam innych poza słyszaną AOK.
Może doradzisz mi coś i w tym temacie?
Pozdrawiam. |
_________________ Miskay |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-29, 22:16