forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Panstwowa kasa chorych w Niemczech

Autor Wiadomość
gosienka5 
Staly bywalec forum

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2009-01-20, 15:55   

dziekuje za szybka odpowiedz:)

Ewula 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-01-20, 18:00   

Dziekuje bardzo za odpowiedz
interesuje mnie najbardziej rozw. nr 3. poniewaz moj maz ma dzialalnosc Gbr i jego zarobki sa spore(ok 2000euro) wiec ALG II nie wchodzi w gre. Moze znasz jakies pominiecie np zatrudnic sie DODATKOWO u kgos na min i ten ktos bedzie placil ubezpieczenie pod ktore ja z corka bedziemy podlegac. (albo jak ja znajde prace to on polegal by podemnie lub sam sie tanio ubezpieczyl) - aby koszta ubezpieczenia byly niskie. Dziekuje i mam nadzieje ze nie namieszalam z wyjasnieniem
:roll:

did18 
Nowy

Wysłany: 2009-01-21, 10:21   wniosek e104

super forum!!! :-)
jestem studentka i teraz w styczniu skonczylam 26 lat. do tego czasu bylam ubezpieczona przez moich rodzicow(mialam karte ekuz). dzien przed ukonczeniem 26-tego roku zycia zawarlam ubezpieczenie w niemieckiej kasie chorych aok. czyli ciaglas ubezpieczenia jest. teraz musze przedstawiec w aok zalegly wniosek e-104. wlasnie dostalam go z nfz przez maila i musze go wypelnic. moze wydac sie to banalne, ale mam troche pytan m.in. do wniosku: w punkcie 1.11 mam podac przewidywany okres pobytu za graniaca-od kiedy do kiedy. w niemczech jestem od 5 lat,ale powinnam chyba podac date od skonczenia sie mojego ubezpieczenia w polsce? poza tym na razie nie planuje powrotu do polski... czy bedac ubezpieczona w niemczech(studenckie ubezpieczenie)mam jakas mozliwosc leczenia sie panstwowo bedac np. na urlopie w polsce, tj w naglych przypadkach?
dzieki za odpowiedz!

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-01-25, 22:57   

Ewula.
tak jak napisalam " dochody nie moga byc wyzsze niz te z zatrudnienia."
Jezeli maz ma gewerbe, to musi sie ubezpieczyc sam.
Nic Ci tu nie wykombinuje.

Did.18
sorry ale "ekuz" nic mi nie mowi. Bylas ubezpieczona w Polsce?
Co do E-104, to przez maila mozesz zlozyc tylko wniosek na wydanie.
Popros kogos z rodziny zeby poszedl do NFZ-tu ( z pelnomocnictwem)
i mu to powinni wydac od razu. Data koncowa, to data zakonczenia
ubezpieczenia w Polsce. A pytalas sie w innej kasie. AOK to najwieksze
badziewie w Niemczech. Czesto robia wszystko bardzej skomplikowane
niz powinno byc. Moze nie bedziesz musiala sie meczyc z tym e-104.

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-01-26, 11:30   

Marzenko, pytam z ciekawosci, bo ja ubezpieczona jestem :) Jakie sa konsekwencje nie ubezpieczenia sie od 01.01.2009? Czy beda przycjodzic kary pieniezne, czy jak to ma teraz wygladac? Pozdrawiam :)

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-01-28, 19:06   

Bedzie trzeba sie ubezpieczyc wstecz od 1.01.

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-01-29, 08:03   

aaaa, to nie jest jeszcze najgorzej ;) Dziekuje za odpowiedz :)

[ Dodano: 2009-01-30, 12:29 ]
Kochana Marzenko, mam jeszcze jedno pytanie. Sprawa jest dosc skomplikowana i dotyczy mojego znajomego. Niestety nie jest od od dluzszego czasu ubezpieczony. Wczoraj bylam sie informowac w TK i pani mi powiedziala, ze on bedzie musial zaplacic naturalnie wstecz, ale od ... IV 2007. Czy to prawda? Troche sie zmartwilismy. Jesli to faktycznie prawda, to narobil sobie bigosu. Myslisz, ze mozna cos temu zaradzic? Moze sa jakies przepisy, ktore to niweluja w jakis sposob, np niskie zarobki, etc. Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz :)

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2009-02-02, 21:09   

Słyszałam ze KK pokrywa częściowp koszt szkieł do okularów robionych w PL ?
Jezeli to prawda,to jaki papierek mają w PL wystawic?[i ile takie pokrycie z ich str. bedzie wynosiło?]

Pozdrawiam :)

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-02-02, 21:52   

Odpowiedz dla Sisi.
Ubezpieczenie wstecz od 01.01.09 dziala tylko dla ubezpieczen w prywatnei kasie chorych.
TK to panstwowa kasa. To ze powiedzieli Ci o ubezpieczeniu wstecz od kwietnia 2007 oznacza tylko, ze nie sa zainteresowani ubezpieczeniem Twojego znajomego. Kasy bardzo niechetnie przyjmuja osoby na "Gewerbe" z Polski bo z reguly bardzo szybko zachodza problemy z platnosciami skladek i kiedy dlugi sa juz spore, osoby te znikaja do Polski. Brzmi to nie fair ale tak niestety jest.

Odpowiedz dla Sonji.
Od 01.01.2004 osobom powyzej 18-tego roku panstwowa kasa nie pokrywa zadnych kosztow zwiazanych z okularami. I w Niemczech i w Polsce. ( w kazdej panstwowej kasie) Jezeli masz dodatkowe ubezpieczenie prywatne, obejmujace miedzy innymi okulary, to jest to mozliwe. Wazne jest jednak zeby sie zapytac czy polisa obejmuje okulary kupione w innym kraju.

linka1120 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-02-03, 10:27   

Witam serdecznie,
Obecnie mieszkam w Polsce i jestem ubezpieczona przez rodzicow. W wakacje biore slub i przeprowadzam sie do Berlina gdzie mieszka moj narzeczony. On mieszka w DE praktycznie od urodzenia i ma obywatelstwo DE. Teraz studiuje tutaj w Berlinie. Chcialabym sie dowiedziec ile bedzie kosztowc moje ubezpieczenie. Narazie do pracy nie bede mogla pojsc, poniewaz bardzo slabo znam jezyk. Praktycznie wogole, dlatego bardzo prosze o inf. jak najlepiej mam sie ubezpieczyc i jaki to bedzie koszt.
Pozdrawiam

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-02-03, 11:04   

marzena napisał/a:
Odpowiedz dla Sisi

Dziekuje za odpowiedz, choc to troche smutne, faktycznie. Cos trzeba bedzie wymyslec... Pozdrawiam :)

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-02-06, 21:29   

linka1120 napisał/a:
Witam serdecznie,
Obecnie mieszkam w Polsce i jestem ubezpieczona przez rodzicow. W wakacje biore slub i przeprowadzam sie do Berlina gdzie mieszka moj narzeczony. On mieszka w DE praktycznie od urodzenia i ma obywatelstwo DE. Teraz studiuje tutaj w Berlinie. Chcialabym sie dowiedziec ile bedzie kosztowc moje ubezpieczenie. Narazie do pracy nie bede mogla pojsc, poniewaz bardzo slabo znam jezyk. Praktycznie wogole, dlatego bardzo prosze o inf. jak najlepiej mam sie ubezpieczyc i jaki to bedzie koszt.
Pozdrawiam

Jezeli maz jest czlonkiem jakiejs panstwowej kasy chorych, to bedziesz mogla ubezpieczyc sie u niego z darmo rodzinnie "familienversicherung" W tym wypadku gratuluje. Nie bedzie klopotow :)

linka1120 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-02-07, 20:40   

Dziekuje za odpowiedz;) Tylko, ze ja nie wiedzialam, ze moj narzeczony jest ubezpieczany przez rodzicow, ktorzy tez mieszkaja w DE i maja obywatelstwo. Czy tj. jest tak, ze po slubie moj narzeczony musi ubezpieczyc mnie i siebie osobno? Czy jest jakas inna mozliwosc. A jezeli on ubezpieczy sie osobno to ile bedzie kosztowac nas takie ubezpieczenie, zebysmy oboje je mieli. Pozdrawiam

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-02-08, 19:08   

Jezeli jest studentem to ma prawo do specjalnego ubezpieczenia dla studentow ktore kosztuje okolo 60€ a ty bedziesz u niego ubezpieczona rodzinnie (za darmo).

linka1120 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-02-10, 09:50   

Mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie czy po slubie moj narzeczony do czasu ukonczenia studiow moze zostac na ubezpieczeniu swoich rodzicow w niemieckiej kasie chorych a ja u swoich rodzicow w polskiej kasie chorych i dop. kiedy on skonczy studia ubezpieczy sie sam a ja rodzinnie z nim. Czy tj. mozliwe ? Czy po slubie musimy ubezpieczyc sie sami we dwojke, bo z rodzicami juz nie mozemy.

Teos 
Nowy

Wysłany: 2009-02-17, 09:36   

Witam wszystkich (pierwszy post na tym forum) i przechodzę od razu do pytań ;-)

1. W Polsce ostatni miesiąc w jakim pracowałem to październik 2007, później miałem 4 miesiące gdy nigdzie nie pracowałem i od 1.03.2008 jestem zatrudniony na niemieckiej barce. Mam zameldowanie w DE i jestem ubezpieczony w AOL (załatwiał te sprawy pracodawca). Pytanie brzmi - czy powinienem powiadamiać ZUS że już nie pracuję w Polsce ?
2. Jak wygląda sprawa przyszłej emerytury, mam 46 lat, ponad 20 lat pracowałem w Polsce i płaciłem składki, czy w tym wieku mam szanse do przejścia w DE na emeryturę na jakieś logiczne pieniądze ? No i czy będę miał wypłacaną emeryturę w 2 krajach osobno, czy też w jednym ?
Mam nadzieję że nie namotałem
Pozdrawiam
Teos

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-02-18, 22:01   

Witam,
1. W jaki sposob jestes zameldowany w ZUS ? Jezeli jestes zgloszony jako osoba bezrobotna
a pracujesz oficjalnie w Niemczech to odpowiedz na pytanie czy powiadomic o tym ZUS nasuwa sie sama.
2. Jezeli pracodawca i ty placicie w niemczech skladki emerytalne "Rentenversicherung", to czas ten bedzie uwzgledniony przy obliczaniu emerytury. Skladajac wniosek w Polsce otrzymasz emeryture w Polsce. Jezeli przechodzisz na emeryture w Niemczech to w Niemczech. Liczone beda wtedy wszystkie okresy w ktorych byly odprowadzane skladki ( obojetnie w jakim kraju ) Naturalnie tylko te skladki placone do panstwowego ubezpieczyciela emerytalnego. W polsce ZUS, w Niemczech "Deutsche Rentenversicherung".

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-02-18, 22:05   

linka1120 napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie czy po slubie moj narzeczony do czasu ukonczenia studiow moze zostac na ubezpieczeniu swoich rodzicow w niemieckiej kasie chorych a ja u swoich rodzicow w polskiej kasie chorych i dop. kiedy on skonczy studia ubezpieczy sie sam a ja rodzinnie z nim. Czy tj. mozliwe ? Czy po slubie musimy ubezpieczyc sie sami we dwojke, bo z rodzicami juz nie mozemy.

Jezeli przyjac zasade, ze kazda osoba zameldowana w niemczech powinna miec ubezpieczenie, to raczej nie. Istnieje tez pytanie, czy mozesz byc nadal ubezpieczona
w Polsce u rodzicow mieszkajac na stale w Niemczech. Tym bardziej po slubie. Jezeli tego nie zglosisz to bedzie to nie legalne wiec ten temat moim zdaniem odpada. W Niemczech po slubie twoj maz nie moze pozostac w ubezpieczeniu rodzinnym. Nie wiem w jaki sposob bedzie to w Niemczech kontrolowane czy masz odpowiednie ubezpieczenie. Warto sie dowiedziec, czy przy meldunku lub np biorac slub bedziesz musiala to przedstawic. Radze nie kombinowac
Maz musi sie ubezpieczyc jako student a ty u niego rodzinnie. Moim zdaniem 66€ to bardzo malo jak na pelne ubezpieczenie dwoch osob.

jester 
Nowy

Wysłany: 2009-02-19, 14:02   

witam

chcialbym sie dowiedziec czy ubezpieczenie AOK dziala rowniez w polsce? czy sa swiadczone uslugi zdrowotne i czy ma sie to w ogole funkcjonuje na terenie polski?

jesli nie to co musze wyrobic w niemczech by byc ubezpieczonym w polsce?

prosze o szybka odpowiedz, najlepiej na maila badz na priv ;)

pozdrawiam

cyganka 
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2009-02-19, 15:13   

marzena napisał/a:
Moim zdaniem 66€ to bardzo malo jak na pelne ubezpieczenie dwoch osob.

napisz prosze cos wiecej na temat tego ubezpieczenia -jesli mozna

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi