forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Panstwowa kasa chorych w Niemczech

Autor Wiadomość
marzena 
Super Dyskutant

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2009-02-19, 20:18   

Jester.
Jezeli jestes ubezpieczony w AOK to poros o Europeiska karte Ubezpieczeniowa -
EIHC ( w Polsce znana jako EKUZ) Mozesz wtedy kozystac z uslug lekarskich na tej samej zasadzie jak ubezpieczeni w Polsce. Dziala to jednak tylko w przypadku, kiedy mieszkasz na stale w Niemczech i jedziesz do Polski ( lub innego kraju UE) na krotki okres.

Cyganka.
ubezpieczenie w panstwowej kasie zawsze jest takie same. Rozne sa tylko oplaty. Dla studenta wynosi ok. 66€ Jezeli twoj przyszly maz jest ubezpieczony rodzinnie, to swiadczenia
pozostana takie same. Bedac ubezpieczona u niego rodzinnie ( za darmo) bedziesz miala tez
te same swiadczenia. Opisac te swiadczenia w tym watku jest niemozliwe. Troche tego duzo. Wiele dodatkowych swiadczen uzaleznionych jest od kasy. Radze udac sie z mezem do kasy w ktorej chcecie sie ubezpieczyc i poprosic o porade

jester 
Nowy

Wysłany: 2009-02-19, 21:28   

marzena napisał/a:
Jester.
Jezeli jestes ubezpieczony w AOK to poros o Europeiska karte Ubezpieczeniowa -
EIHC ( w Polsce znana jako EKUZ) Mozesz wtedy kozystac z uslug lekarskich na tej samej zasadzie jak ubezpieczeni w Polsce. Dziala to jednak tylko w przypadku, kiedy mieszkasz na stale w Niemczech i jedziesz do Polski ( lub innego kraju UE) na krotki okres.

mam znajoma w niemczech, ma meldunek staly w polsce, mieszka teraz w niemczech gdzie tez ma meldunek i ma AOK, chce wrocic do polski juz na stale i chcialem sie dowiedziec jak z tym ubezpieczniem jest ;) jak to wtedy jest z tym jak sie ma meldunek i tu i tu?

arecki74 
Nowy

Wysłany: 2009-02-26, 12:38   

Hallo
Mnie TK przyjela z rodzina ale po przeslaniu E 104 cos im sie nie zgadza choc ciaglosc ubezp.jest z PL i sam nie wiem teraz...Chodzi im ponoc o to ze nie jest pelny rok 2008 w ubezp. w PL,tak przynajmniej zrozumialem z pisma...
Moga nas wyrzucic z ubezp?
Bede wdzieczny za porade.

irys105 
Nowy

Wysłany: 2009-02-26, 17:22   

Witam ,mam pytanie może ktoś mógłby mi poradzić ,otóż mąż wyjechał do pracy do Niemiec i tam jest legalnie zatrudniony i ubezpieczony ma kartę TK nas jeszcze nie ubezpieczył.Mąż jest zameldowany w Polsce , chce nas ubezpieczyć w Niemczech ale ja się trochę boję tego ubezpieczenia, bo nie wiem jak takie ubezpieczenie jest honorowane u nas.Czy jak pójdę do lekarza to nie będzie jakiś problemów,dodam że ja nie pracuje, pobieram zasiłek rodzinny na 5 dzieci i zastanawiałam się czy mogłabym siebie i dzieci ubezpieczyć z tego zasiłku.Bardzo proszę o poradę ,będę bardzo wdzięczna.

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-02-26, 20:13   

Jester:
jezeli sie przenosi do Polski na stale, to musi sie ubezpieczyc w Polsce a tu pobrac E-104. Nie rozumiem dlaczego ma miec jakies ubezpieczenie w Niemczech skoro tu nie mieszka?

Arecki:
jezeli z E-104 wynika, ze byles ubezpieczony w Polsce np tylko 2-3 miesiace ( lub wiecej) a Gewerbe masz zameldowana wczesniej to wszedzie beda klopoty. Zalezy na jakich zasadach byles ubezpieczony w NFZ - mam nadzieje ze nie jako osoba bezrobotna itp. TK moze wyslac pismo do Polski zeby sprawdzic co i jak i moze byc klopot. Reszte napisze Ci na privat.

Irys: ubezpieczenie ma sie tam, gdzie ma sie staly pobyt. Maz moze Cie zameldowac u siebie w kasie bez dodatkowyh kosztow ( familienversicherung ) ale musisz tam podac czy jestes gdzies ubezpieczona.Podajac ze jestes ubezpieczona w Polsce bedzie odmowa. Nie podajac, a w jakis sposob to wyjdzie, to bedziesz musiala zaplacic za wszystkie uslugi lekarskie ktore dostalas na niemieckim ubezpieczeniu. Powinnas sie wiec wymeldowac z polskiego NFZ. To jest jednak chyba nie mozliwe. Masz 5 dzieci. Napewno jakies chodzi do szkoly w Polsce wiec musi byc tam ubezpieczone. No i jeszcze sprawa zasilku. Osobiscie odradzam takich kombinacji. Niemcy coraz czesciej komunikuja sie z polskimi urzedami i czasy kiedy za odra byla biurokratyczna czarna dziura konczy sie.

sekretarka 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-02-27, 09:28   

witam,pracuje na etacie w Polsce i w Berlinie mam Gewerbe,ubezpieczona jestem w NFZ w Polsce,czy musze placic w DE drugie ubezpieczenie?pozdrawiam

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-02-27, 18:32   

sekratarka
1-jezeli pracujesz w Polsce to kiedy pracujesz na gewerbie w Niemczech?
2-czy NFZ wie ze masz gewerbe w Niemczech?

na86 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2009-02-28, 15:04   

Załozyłam w DE Gewerbe, czy musze sie tutaj ubezpieczac??? Słyszałam ze ubezpieczenie nie jest obowiazkowe, tak przynajmniej mówi moja ksiegowa. Juz sama nie wiem jak to jest :sad:

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-02-28, 17:38   

na86
Na jakiej podstawie prawnej oparla to twoja ksiegowa?

na86 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2009-02-28, 22:10   

Nie oparła na zadnej, moj chłopak zakładał gewerbe w tamtym roku i musiał byc ubezpieczony i dlatego juz sama nie wiem. Trzeba czy nie trzeba... Napisz jak mozesz podstawy prawne dot własnie takiego ubezpieczenia, bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-03-01, 13:43   

Nie chce Cie do nieczego przekonywac bo to nie moje zadanie,jezeli napisze ze kazda osoba zameldowana w Niemczech mosi miec ubezpieczenie w Niemieckeij Kasie chorych(prywatna lub panstwowa) to mozesz to przyjac lub nie. Ja tu tylko radze nie przekonuje.
Poczytaj sobie posty w tym temacie tam masz odpowiedzi na swoje pytanie.
Pozdrawiam Marzena :grin:

Florka 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-03-01, 16:16   

No dobrze, dobrze. Mój chłopak nie ma ciągłości w ubezpieczeniu (tzn. nie jest ubezpieczony i trochę minęło od kiedy był). W październiku skończy 25 lat i ma gewerbe. Słyszałam, że ubezpieczenie polskie VOYAGER praedopodobnie wystarczy ? Mam rozumieć, że jednak tu nie wystarczy. Ile około wynoszą składki ubezpieczenia ? To jak to jest w końcu od 1 stycznia weszło obowiązkowe, czy w końcu od 1 marca ?

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-03-01, 17:58   

Prosilabym bardzo o zadawanie pytan po przeczytaniu postow-poniewaz wiele pytan sie powtarza a nie ma sensu odpowiadac na nie ponownie!

Florka 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-03-02, 00:18   

Przepraszam za zamieszanie :oops: Poczytałam.. Ale mam jeden problem, otóż mój chłopak jakiś czas temu dostał Legitymację ubezpieczenia społecznego ( taka karteczka ze zdjęciem :lol: ) Jest tam podany Versicherungsnummer. Co to tak naprawdę jest ? Jeżeli to jest Legitymacja ubezpieczenia i ma numer ubezpieczeniowy, a nie płaci JESZCZE żadnych składek ?
A tu już Marzec..

itka
Uzytkownik

Wysłany: 2009-03-02, 17:51   

Witam wszystkich serdecznie.Bardzo prośbę o pomoc i wyjaśnienie.Piszę w sprawie znajomego,który nie wie jak to będzie w przypadku Jego osoby.Ma 49 lat,od 4 lat ma Gewerbe,do tej pory nie był ubezpieczony,ale teraz jak słyszeliśmy to już konieczność.
Gdzie najlepiej się dla Niego ubezpieczyć i jakie koszty byłyby mniej więcej.Nie ma rodziny,nie choruje jest typem zdrowego faceta

[ Dodano: 2009-03-02, 18:03 ]
A teraz drugie pytanie,dotyczące mnie.Mieszkam od 4 tyg w Berlinie,mam tu meldunek i Gewerbe, na razie żadnych dochodów bo dopiero zaczynam.Mieszkam tu z córką(6 lat),ja (34).Do tej pory przez ponad 7 lat miałam ubezpieczenie w Polsce w Krusie,mam tam nadal opłaconą składkę za 1 kwartał,a więc do końca marca.W NZF I W KRUSIE nic jak narazie nie wiedzą o mojej przeprowadzce,ani o mojej gewerbie.Nie mam jeszcze rozwodu,dopiero czekam,mąż został w Polsce i sam opłaca swoją część składki.Za mnie już pewnie płacił nie będzie ,więc zostanę z dzieckiem bez ubezpieczenia.Tak wiem o druku E-104 na pewno go pobiorę,jak będę tam za tydzień.Ale co dalej ,gdzie się z tym udać i ile mnie będzie to kosztowało?Bardzo proszę o pomoc,jak zrobić by było dobrze?I kolejne pytanie czy ubezpiecznie te od 01.01.2009 jest obowiazkowe w całej uni,czy tylko w niemczech?

andrez75 
Nowy

Wysłany: 2009-03-02, 20:04   Re: Panstwowa kasa chorych w Niemczech

Witam, to mój pierwszy post, mam takie pytanie: czy muszę ubezpieczyć się w niemieckiej kasie chorych, skoro prowadzę dzialalność gospodarczą w Polsce od 7 lat, płace ZUS i podatki, jestem też zameldowany w Niemczech od 4 lat, byłem tu zatrudniony i opłacałem AOK, teraz otwożyłem Gewerbe i AOK twierdzi, że muszę płacić składkę chorobową, inna kasa chorych /Techniker/ twierdzi że nie muszę nic płacić ponieważ będzie to podwójne płacenie ubezpieczenia chorobowego, może ktoś w Was zna taki przypadek, kto ma rację??? Nie chcę mięć później nieprzyjemności, że coś brakuje lub jakaś kara mi grozi.
Dziękuję za odpowiedzi.
Andrez75

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-03-03, 20:54   

Florka:
Twoj chlopak dostal tzw. Sozialversicherungsausweis z Sozialversicherungsnummer.
( znany tez jako Rentenversicherungsnummer) Nie ma to nic wspolnego z kasa chorych.
To taki niemiecki PESEL. Nadal nigdzie nie jest ubezpieczony.
Itka:
osoba ktora ma gewerbe od 4 lat moze ubiegac sie o pozwolenie na prace ( nie gewerbe tylko zatrudnienie.) Moze sie zatrudnic na pelnym ubezpieczeniu ( nie BASIS ) i wtedy wchodzi do panstwowej kasy. W innym wypadku musi sie ubezpieczyc prywatnie.
Osoba ktore maja w Polsce ubezpieczenie w KRUS lub w NFZ jako osoby bezrobotne, rodzinnie itp i prowadza dzialalnosc gospodarcza w Niemczech moge powiedziec tylko jedno. Jezeli KRUS czy NFZ byl poinformowany o tym - czy nadal byly by ubezpieczone ???? Jezeli nie, to nie radze nie przedstawiac zadnych drukow e-104 itp w niemczech. Istnieje duze prawdopodobienstwo, ze niemiecka kasa napisze do Polski z zapytaniem jak to bylo mozliwe.
Jezeli ktos sie dopiero przeprowadzil, to radze zglosic to jak najszybciej. Wtedy ubezpieczenie w panstwowej kasie chorch jest mozliwe i wszystko bedzie ok
Prosze z tym nie zwlekac. Kontakt do panstwowej kasy BKK-VBU w Berlinie ( porada i zalozenie ubezpieczenia po Polsku )0173-6276592. Prosze powiedziec ze z FORUM Polonia Berlin. ( Koszt ubezpieczenia w tym wypadku wyniosl by ogolem ok 215 €.
Przymus ubezpieczenia od 01.01.09 obowiazuje tylko w Niemczech.

Andrez75:
Ta sama sprawa. Czy NFZ wie ze mieszkasz w niemczech i masz tu gewerbe ???
Czy ubezpieczenie w Polsce jest legalne ? Sprawdz najpierw to. Jezeli wszystko jest OK to zapytaj sie w NFZ czy wydadza Ci odpowiednie druki potwierdzajace ubezpieczenie w polsce ( nie E-104 ). Podam przyklad.:
Polski emeryt jest ubezpieczony w NFZ. Jezeli przeprowadza sie do Niemiec pobiera formularz E-121 i zglasza sie do jakiejs kasy w niemczech. Ta kasa go nie ubezpiecza ale prowadzi jego sprawy. Wydaje karte ubezpieczeniowa ( nie EKUZ) i nic wiecej nie jest potrzebne. Ale jezeli ten emeryt zamelduje gewerbe, to powinien to zglosic w NFZ. Jezeli NFZ stwierdzi, ze moze nadal byc ubezpieczony w Polsce, to wszystko gra. To samo moze dzialac dla innych. Ale jest to pytanie ktore powinno sie skierowac do NFZ.

andrez75 
Nowy

Wysłany: 2009-03-03, 21:22   

Ta sama sprawa. Czy NFZ wie ze mieszkasz w niemczech i masz tu gewerbe ???
Czy ubezpieczenie w Polsce jest legalne ? Sprawdz najpierw to. Jezeli wszystko jest OK to zapytaj sie w NFZ czy wydadza Ci odpowiednie druki potwierdzajace ubezpieczenie w polsce ( nie E-104 ). Podam przyklad.:
Polski emeryt jest ubezpieczony w NFZ. Jezeli przeprowadza sie do Niemiec pobiera formularz E-121 i zglasza sie do jakiejs kasy w niemczech. Ta kasa go nie ubezpiecza ale prowadzi jego sprawy. Wydaje karte ubezpieczeniowa ( nie EKUZ) i nic wiecej nie jest potrzebne. Ale jezeli ten emeryt zamelduje gewerbe, to powinien to zglosic w NFZ. Jezeli NFZ stwierdzi, ze moze nadal byc ubezpieczony w Polsce, to wszystko gra. To samo moze dzialac dla innych. Ale jest to pytanie ktore powinno sie skierowac do NFZ.[/quote]

Dziekuje za odpowiedz. NFZ nie informowalem ze mieszkam w Niemczech, nie wiedzialem ze musze. Ubezpieczenie w Polsce jest legalne - place ZUS i normalne podatki, jestem wlascicielem sklepu, zatrudniam pracownikow, mam pelnomocnika i wszystko dziala jak nalezy. Sprawdzalem wczesniej czy moge jednoczesnie prowadzic dzialalnosc w Polsce i pracowac w Niemczech i nie ma problemu, no oprocz rozliczenia podatkowego od calosci. Placilem AOK jak bylem zatrudniony. Teraz kiedy otworzylem Gewerbe pojawily sie nowe pytania itd. Jeszcze raz dzieki za info, dowiem sie cos od NFZ na temat E-121.
SUPER FORUM1!

Florka 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-03-04, 20:38   

A jeżeli Ja jestem tu tylko zameldowana, nie mam Gewerbe (nie pracuję) to czy też muszę być tu ubezpieczona, jeśli w Polsce jestem przy rodzicach ubezpieczona w książeczce ubezpieczeniowej, ponieważ studiuję w Polsce zaocznie ? Jeśli takie ubezpieczenie wystarczy, to czy mogę iść tu do lekarza ?

Bo z tego co rozumiem, wystarczy wziąć jakiś druk z NFZ i zmienić to ubezpieczenie w ubezpieczenie na Unię Europejską.

viola23 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2009-03-12, 10:42   

Witam , mam pytanie odnośnie pokrywania przez kasę chorych kosztów związanych z leczxeniem zębów w Polsce. Wystąpiliśmy do AOK z Kostenvoranschlag i kasa przysłala nam odpowiedź ale dziwnie sformułowaną. Otóż jest - der voraussichtliche Zuschuss wird für den geplanten Zahnersatz 717,53 ( mit Befreiung von Zuzahlungen für zahnersatz 1435,06) betragen. Die vorläufige Errechnung für die konservierenden Leistungen beträgt nach unseren Kassensätzen 543,27.

nie wiem teraz na jaka kwote moge zrobic ile mi oni pokryja. jestem na Alg II. Jak pytam w AOK nagle nikt nie wie. O co chodzi z ta kwota 717,53 i w nawiasie 1435,06. Mam rozumiec to tak ze oni jeszcze nie wiedza ktora kwote pokryja?? I co to jest za suma 543,27??

z gory dziekuje za pomoc

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi