forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Panstwowa kasa chorych w Niemczech

Autor Wiadomość
marzena 
Super Dyskutant

Pomogła: 10 razy
  Wysłany: 2008-08-27, 13:45   Panstwowa kasa chorych w Niemczech

Tutaj otrzymasz odpowiedzi na Twoje pytania:
zwiazane z Ubezpieczeniem i Swiadczeniami w Panstwowej Kasie Chorych w Niemczech.

To beda odpowiedzi na konkretne pytania!
Zadnych linkow i odsylania do wpisow w intenecie!
Na pytania bedzie odpowiadac pracownik jednej z Kas Chorych w Berlinie.
:smile:

gosienka5 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2008-08-27, 14:56   

Bardzo przydatny temat. Od razu mam pytanie wlasnie z tym tematem zwiazane. Obecnie mieszkam w Berlinie mam tutaj zameldowanie jednak nie mam zadnego ubezpieczenia tutaj,tylko w polsce, a nie zawsze moge pojechac do polski zeby pojsc do lekarza,czy jest jakakolwiek mozliwosc zebym mogla leczyc sie tutaj? oczywiscie na kase chorych??

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-08-27, 19:17   

Jezeli masz karte ubezpieczeniowa na unie europeiska, ktora wystawia NFZ to teoretycznie mozesz z nia isc do lekarza w Niemczech. Niestety nie wszyscy lekarze ja akceptuja. Polecam zadzwonic do polskojezycznego lekarza i sie zapytac czy mozna przyjsc. Jezeli mieszkasz w Niemczech na stale to od stycznia 2009 bedzie obowiazek ubezpieczenia sie w niemieckiej kasie chorych. ( panstwowej lub prywatnej ) Ubezpieczenie w panstwowej kasie chorych dla Polakow nie zawsze jest mozliwe.

Kingus 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2008-08-27, 21:31   

Ja na świeżo, bo ubezpieczenie w BKK mam od czerwca. Żeby się ubezpieczyć, trzeba przede wszystkim mieć przez ostatnie 12 miesięcy ubezpieczenie w Polsce. Wtedy ma się tzw. ciągłość, nie trzeba na miejscu robić badań i państwowe BKK nie robi trudności. Z Polski pobieramy w NFZ druk E-104, z którego wynika, że od danego dnia nie jesteśmy już w Polsce ubezpieczeni. Z tymże drukiem (i stosem innych dokumentów, w zależności od tego, co tu robimy i na jakich zasadach) pomykamy kurcgalopkiem do BKK. Piszę, że tam akurat, bo o nich najwięcej wiem, jako, że byli bardzo mili i bez gadania przyjęli pod swe opiekuńcze skrzydła babę w 8 miesiącu ciąży... (komentarze o lekkomyślności i głupocie proszę przemilczeć, bo sama wiem, że mam szczęścia więcej niż rozumu). Lecimy kurcgalopkiem, gdyż NFZ wydaje ten druk dopiero w dniu, kiedy owego ubezpieczenia w Polsce się pozbędziemy, czyli zostajemy do momentu podpisania tu papierków bez niczego. Mało komfortowe... Podobno wszystkie państwowe wymagają przede wszystkim tej ciągłości, więc jak ktoś nie ma, to gucio...
Pozdrowienia

Kingus

PS. A w ogóle to witam wszystkich, bo to mój inauguracyjny post. Jestem przyślepawa, czy nie ma na forum miejsca wyznaczonego na "słowo wstępne"?

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-08-28, 20:12   

Prosze Was bardzo nie robcie zamieszania!
Ten watek powstal aby kazdy kto ma jakies konkretne pytanie w tym temacie, otrzymal fachowa porade,
ktora bazuje na procedurach prawnych a nie wlasnych doswiadczeniach.

-Sorry Kingus ale Twoj post nie jest w pelni zgodny z obowiazujaca rutyna przyznawania czlonkowstwa w panstwowej kasie chorych.

Nie ma regulki, ktora kazdy moze sie kierowac. W zaleznosci od sytuacji osobistej istnieja inne uwarunkowania. Gwarantuje ze odpowiedzi ktore otrzymacie beda mialy pelne podloze prawne i bedziecie mogli na nich polegac. Jezeli odpowiedz nie bedzie zbyt wyczerpujaca wystarczy sprecyzowac niejasnosci.

Przepraszam ze niektore posty zostaly usuniete ale chce uniknac balaganu.
Pozdrawiam i zapraszam.

Gosjaak 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-09-02, 16:13   

Pok koniec roku przeprowadzamy sie do Polski, w związku z czym muszę wszystko "zlikwidowac" w DE miedzy innymi ubezpieczenie zdrowotne (moj Mąż pracuje do konca roku). W jaki sposób mam zlikwidować ubezpieczenie :?: Mogę to zrobic listownie, czy musimy osobiscie sie wybrac do AOK :?: Bardzo proszę o radę.

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-09-02, 19:33   

Wystarczy zadzwonic i powiedziec ze sie opuszcza kraj. Pracodawca musi sie zajac wymeldowaniem. Informacja o wyjezdzie ulatwi AOK dalsza procedure. Po za tym nic nie trzeba robic.

festiva 
Nowy

Wysłany: 2008-09-10, 08:16   

Witam! Chcialbym zalozyc Gewerbe w Berlinie - ile wynosi skladka ubezpieczenia zdrowotnego? (w kasie panstwowej i prywatnych) Na razie mieszkamy w Polsce (blisko granicy), tu od dawna jestem ubezpieczony. Czy na moje przyszle niemieckie ubezpieczenie moja zona moglaby miec bezplatny porod w Berlinie? (grudzien 2008). Czy moge byc ubezpieczony zdrowotnie zarowno w Polsce (praca na czesc etatu + dz. gosp.) jak i w Niemczech (Gewerbe)?. Pozdrawiam. norazlin AT poczta.fm

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-09-10, 22:43   

Witam. Jezeli myslisz o przyjezdzie do Niemiec sam, to mozesz pozostac ubezpieczony w Polsce ale musisz sie ubezpieczyc tez tu. Taniej wyjdze ubezbieczenie prywatne. W zaleznosci od wieku powinienes zaplacic tak ok. 130-180 €. W prywatnej kasie chorych kazdy ubezpiecza sie oddzielnie. Jezeli planujesz pobyt w Niemczech z zona i z dzieckiem to za ok 200€ mozesz ubezpieczyc cala rodzinej w panstwowej kasie chorych. ( sam czy z rodzina placisz wtedy to samo) Koszty porodu itd beda wtedy pokryte. Niestety musisz sie wymeldowac z polskiego NFZ i pobrac od nich zaswiadczenie E-104. Bedziesz potrzebowal jeszcze pare papierkow, ktore zalatwisz tutaj. Od 01.01.09 wszystkie osoby zameldowane w Niemczech musza byc ubezpieczone - panstwowo lub prywatnie. Jezeli interesuje cie ubezpieczenie dla Twojej rodziny w panstwowej kasie chorych to chetnie Ci w tym pomoge. Naturalnie za darmo ;) Daj znac

jolav 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2008-09-12, 17:06   

Witam,
w Polsce bylam ubezpieczona do kwietnia tego roku. Od maja mieszkam w Berlinie i, niestety, dopiero pare dni temu zaczelam sie starac o ubezpieczenie. I okazalo sie, ze panstwowa kasa chorych zyczy sobie ciaglosci ubezpieczenia. Co oznacza, ze skladke musialabym zaplacic za 4 miesiace wstecz.
Dodam, ze nie bardzo mnie na to stac. Jestem artystka, pracuje na wlasny rachunek, dochody mam niewielkie. Zaczelam sie starac o pomoc przy oplacaniu skladek w KünstlerSocialKasse, ale oni chca zaswiadczenia z Krankenkasse, ze jestem tam juz zapisana. No i utknelam w martwym punkcie - przy czym zdaje sobie sprawe, ze im dluzej to potrwa, tym wieksza bede musiala oplacic skladke "wsteczna".
Czy znajdzie sie dla mnie jakas rada??

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-09-12, 17:57   

Witam. Co do panstwowej kasy chorych, to aby uniknac placenia wstecz, musialabys sie znowu zarejestrowac w Polsce w NFZ najlepiej do konca roku( o ile jest to jeszcze mozliwe )I wtedy od 01.01.09 zaczela bys od nowa. Przerwa w ubezbieczeniu nie bedzie stwarzac problemu. Druga opcja to ubezpieczenie prywatne. Tu do konca roku nie musisz placic nic wstecz. Jezeli jestes sama, to nie ma wielkiej roznicy w cenie. ( Patrz poprzedni post). Inna sprawa jest pytanie, co dla Ciebie bylo by najlepsze. Ogolnie mowiac potrzebne jest wiecej danych o Twojej sytuacji. Jestes sama, mezatka z dzieckiem, masz Gewerbe, na jakiej podstawie dostalas zameldowanie itd. Mozez mi to wyslac na privat.

mona.m1 
Nowy

Wysłany: 2008-09-17, 22:07   

Czy zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego ( z tyt. bycia członkiem rodziny osoby ubezpieczonej), a tym samym prawo do korzystania z tego świadczenia w polskim NFZ , uprawnia do "przeniesienia " ubezpieczenia do DE. I jak sie to ma do obowiazkowego ubezpieczenia w Niemczech od 01-01-2009? Bo troszkę się pogubiłam, a może po prostu polskie realia wbiły mi się zbyt glęboko w świadomość :lol:
To znaczy , że niemiecka kasa chorych ( czy jak tam ją zwał) może odmówić ubezpieczenia osobie z obywatelstwem polskim, nawet jeśli od 1,5 roku prowadzi w Niemczech firmę , jeśli nie miała wcześniej polskiego ubezpieczenia??? A ponieważ ubezpieczenie zdrowotne będzie obowiązkowe, to taki ktoś będzie musial wykupić prywatne ubezpieczenie??I jeśli tak , to czy wobec tego może to być ubezpieczenie kosztów leczenia zagranicznego u polskiego ubezpieczyciela(jest jednak znacznie tańsze)???
Napiszcie , czy mój tok rozumowania jest właściwy :grin: proszę?

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-09-17, 22:41   

Witam. Zaczne od konca. Jezeli nie masz ciaglosci ubezbieczenia z Polski i nie masz pozwolenia na prace w niemczech, to od 01.01.09 musisz sie ubezpieczyc w prywatnej niemieckiej kasie chorych. Wariant z ubezbieczeniem w Polsce nie jest niestety mozliwy. 100%. Rozne kraza plotki ale naprawde nie da rady. Jezeli jestes w Polsce ubezpieczona rodzinnie to nie szkodzi. Jest to tu akceptowane do ciaglosci i mozesz wtedy ubezbieczyc sie w niemieckiej panstwowej kasie chorych ale jako osoba prowadzaca dzialalnosc gospodarcza.
Przynajmniej na starcie. Potem mozesz nawet wymeldowac gewerbe i byc dalej ubezpieczona.
( wtedy mniej placisz) Jezeli masz wiecej pytan to napisz. Temat jest troche zlozony i nie zawsze na wszystko da sie odrazu wystarczajaco odpowiedziec.
Pozdrawiam.

mona.m1 
Nowy

Wysłany: 2008-09-18, 21:02   

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
W sumie sprawa dotyczy mojego męża.Od połowy ubiegłego roku prowadzi działalność w Berlinie. Na początku kupowaliśmy ubezpieczenie w rodzimym PZU ( wiesz, on pracuje fizycznie i lepiej mieć jakieś zabezpieczenie), a w lipcu zgłosiłam męża do ubezpieczenia z tytułu mojego zatrudnienia. Czytając wcześniejsze posty miałam pewne obawy , że w nowym roku będzie zmuszony wykupić prywatne ubezpieczenie w DE, które z całą pewnością jest droższe od państwowego, a tym bardziej od ceny polskiej polisy.Nie chodzi mi o ubezpieczenie rodzinne( pracuję w banku w Polsce i mam też od pracodawcy ubezpieczenie prywtne na całkiem przyzwoitym poziomie), tylko chciałabym mieć pewność, że mój mąż w razie wypadku będzie mógł skorzystać z pomocy lekarza i nie będzie to tylko obowiązek opłacania składek bez niczego w zamian.
Wiem ,że niemieckie przepisy można różnie interpretować ( odczuliśmy to przy wniosku o zasiłek na dzieci) i tu powstają moje wątpliwości. Czy nie sądzisz ,że może zdarzyć się tak , że składki będą opłacane , a niemiecka kasa chorych w razie poważnego urazu odeśle mojego męża do Polski, żeby tam się leczył? I moje drugie pytanie : czy jeśli mąż jest zgłoszony do mojego ubezpieczenia , to może już ( czyli przed wprowadzeniem obowiązku) ubezpieczyć się w państwowej kasie DE? I jeszcze trzecie :mrgreen: : czy muszę go wykreślić z mojego zgłoszenia zanim to zrobi, czy po tym fakcie i czy to w ogóle ma znaczenie?

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-09-18, 22:55   

Hej. Jezeli dobrze rozumiem, to tylko Twoj maz przebywa w Niemczech ? W tym wypadku nie oplaca sie ubezpieczenie w panstwowej kasie chorych. Taniej bedzie w prywatnej. Regula jest taka. Meszczyznie do 40 oplaca sie prywatna kasa chorych. U kobiet koszt jest podobny ale swiadczenia lepsze sa tez w prywatnej. Jezeli dochodza do tego dzieci, to w panstwowce sa ubezbieczone za darmo wiec ta opcja jest korzystniejsza. Wazne jest jedno. Jezeli ktos jest zameldowany w niemczech i prowadzi tu dzialalnosc gospodarcza, to musi sie ubezpieczyc w Niemczech. Prywatnie lub panstwowo. Nie ma tu zadnych interpretacji itp. - Ale to dopiero od 01.01.09.
Pytanie Nr.2+3
Ubezpieczenie w prywatnej kasie mozna rozpoczac od zaraz z dowolny terminem
W panstwowce musi sie wymeldowac w polskim NFZ, pobrac druck E-104 i zglosic sie do kasy w Niemczech. Ubezpieczenie zaczyna sie dzien po zakonczeni ubezpieczenia Polsce. Radze zrobic to z wyprzedzeniem poniewaz procedura jest skomplikowana i troche to trwa.

mona.m1 
Nowy

Wysłany: 2008-09-18, 23:29   

dzięki jak nie wiem co!
Na razie ta wiedza mi wystarczy - dam znac jak to poszło!
I oczywiście w razie problemów pozwolę sobie jeszcze się dopytać..
pozdrówki i jeszcze raz dzięki!

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2008-09-29, 13:11   

Witam :) cisze sie, ze jest taki watek, bo ja wlasnie mam pytanie.

Moj dentysta chce przeprowadzic na mnie maly zabieg, ktory jest bardzo drogi i nie wiadomo, czy kasa chorych to pokryje, a jesli juz, to w ilu procentach. Wyslal wiec zapytanie do kasy chorych. Problem w tym, ze ja zupelnie nie wiem jak to funkcjonuje. Dostalam bowiem ostatnio list od mojego lekarza wraz z opisem zabiegu i kosztorysem. Nie wiem wlasnie dlaczego ja to dostalam, a nie KCh. W liscie byl tez formularz do kasy chorych. Czy w tykim razie to ja mam teraz z tym sie wybrac dalej? Co sie robi w takich przypadkach?

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-09-29, 21:33   

Witam.
z tego co piszesz wnioskuje, ze chodzi o prace protetyczne. W tym wypadku formularz ktory otrzymalas powinien byc rozowy A4. To tzw. Heil und Kostenplan, ktory rzeczywiscie musi byc potwierdzony w kasie chorych. Wystarczy, ze wyslesz go do Twojej kasy. Oni wpisza odpowiednie kwoty i odesla Ci z powrotem. Wtedy mozesz stwierdzic ile bedziesz musiala sama doplacic. I tu moze byc roznie. Chetnie Ci to wyjasnie, ale napisz czy taki formularz wlasnie dostalas.

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2008-09-30, 10:46   

Dokladnie taki i dokladnie chodzi wlasnie o prace protetyczne :)

Pierwszy papier to Anlage zum Heil- und Kostenplan, pozniej ten rozowy papierek z Heil- und Kostenplan i ostatni Behandlungsvereinbarung :)

W takim razie z niecierpliwoscia czekam na odpowiedz :)

marzena 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-09-30, 22:45   

To fajnie bo moge Ci w tym temacie pomoc. Jezeli nie otrzymujesz zapomogi z tzw Jobcenter czyli HARZ IV lub ALG II ( jezeli to dostajesz to wiesz o co chodzi) to powinnas zlozyc wniosek w kasie na zwolnienie z doplaty do tych prac protetycznych. " Befreiung von der Zuzahlung zum Zahnersatz" Dochod na 1 osobe nie moze przekroczyc ok 1000€ (bez Kindergeldu). 2 osoby ok 1300 € itd (dokladnych sum nie mam w glowie ale jezeli potrzebujesz to Ci podam) Otrzymujac HARZ IV wystarczy wyslac kopie "Bescheidu" z tym rozowym formularzem do kasy.
Dzieki temu zwolnieniu otrzymasz 100% swiadczen ktore placi kasa. W innym przypadku dostaniesz tylko 50%. Sa jeszcze bonusy za regularne chodzenie do dentysty ale dopiero po 5 latch. Jezeli ktos przyjechal z innego kraju i nie moze tego udokumentowac to ma pecha. ( zaswiadczenie z Polski nic nie pomorze) Ale to nie koniec problemow - Dentysci najczesciej robia jeszcze rzeczy za ktore kasa w ogole nie placi. A teraz moje porady.
1. Przejdz sie do Kasy i pokaz te dwa formularze i niech Ci policza ile dostaniesz od nich ( to na tym rozowym) i popros zeby Ci pokazali kwote ogolna ktora dentysta Ci policzy ( to na tym drugim) Zobaczysz wtedy ile bedziesz musiala sama zaplacic - bedzie to raczej sporo.
2. Jezeli bedzie to kwota ktora Cie przerasta to radze zrobic to w Polsce i rozliczyc sie z kasa po wszystkim. Dowiedz sie jednak najpierw w kasie jaka jest procedura. ( w kazdej kasie roznie to bywa)
Gdybys byla w BKK VBU - czyli u mnie to bylo by to najlatwiej.
Troche tego duzo, wiec jezeli masz pytania to napisz. Mozesz tez napisac na "privat" gdybys chciala podac konkretne dane osobowe.
Pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi