forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

pomoc

Autor Wiadomość
Angelika85 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-06, 17:19   pomoc

witam:) mam pytanie czy jak moj maz pracuje na umowe o prace i zarabia 1000euro na umowie, a ja nie moge isc do pracy bo zajmuje sie dziecmi w tym jedno powaznie chore(wada serca) to czy moge sie starac o jakas pomoc finansowa?

Discoverer 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-06, 20:48   

Co do innych opcji nic nie wiem, ale o kindergeld na pewno możecie się ubiegać.
to jest jakieś 180E na dziecko 360E na dwójkę itd. miesięcznie :) aż do 25 roku ich życie bodajże(pod warunkiem nauki)

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2012-01-07, 00:05   

Wohngeld , plus Kinderzuschlag do Kindergeld

w internecie jest kalkulator, ktory wyliczy ile i czy przysługuje

Angelika85 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-07, 10:50   

na kindergeld dokumenty złozylismy w czerwcu.

Daisy
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-07, 11:16   

Angelika85 napisał/a:

Lo matko i do dzisiaj czekacie :shock:

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2012-01-07, 11:30   

Daisy napisał/a:
Angelika85 napisał/a:

Lo matko i do dzisiaj czekacie :shock:

Ja na przyznanie czekałam 8 miechów, wyjaśnienie po obcięciu połowy zajęło półtora roku...
Bombardowanie pismami nic nie dało, dopiero takie z podpisem adwokata dramatycznie przyspieszyło ruchy-decyzja i kasa były po tygodniu.

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-07, 12:23   

Angelika85 napisał/a:

no dobrze ,mialam na mysli Kinderzuschlag, czyli doplata do Kindergeld

ja 3 tygodnie czekalam na Kindergeld od zlozenia wniosku :wink: 10 lat temu

Angelika85 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-07, 13:32   

nasze papiery do kindergeld zapodziali, przysłali nam znowu wnisek i co mamy złozyc. porazka
ja mieszkam na Reinickendorfie,tu mam blisko do lekarza i szpitala bo co tydzien na kontrole jezdze bo moj synek ma tylko prawa komore serca, nie ma sledziony,ma prawe organy, i pomieszane jelita. jest juz po jednej operacji a teraz czeka go druga,ma dopiero 4 miesiace.a gdzie moge sie stasrac o ta dopłate do kindergeld???? chcielismy złozyc papiery do jobcenter ale meza szef sie boi i nam dokumentu nie chce wypisac, wiec narazie nie mozemy nic zrobic bo ta umowe co maz ma to kazdy wysmieje a narazie pracy nie zmieni bo musimy miec ubezpieczenie

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-07, 18:19   

o Wohngeld (dopłatę do mieszkania)to nie wiem dokładnie gdzie, bo nie mieszkam w Berlinie

a o Kinderzuschlag w Familienkasse tam gdzie Kindergeld
tu wniosek
http://www.arbeitsagentur...Kiz1-Antrag.pdf

Elterngeld na dziecko chyba masz??

Angelika85 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-08, 10:09   

Elterngeld niestety nie mam bo nie pracowałam w berlinie, a moj maz tez nie pobiera. Co do mojej wiadomosci to ta sama pani dostała nasze papiery. dziekuje za pomoc

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-08, 14:46   

osoby bezrobotne tez pobieraja Elterngeld,nie rozumiem dlaczego nie zlozylas wniosku :roll:
zobacz ile juz przepada Ci pieniedzy

Angelika85 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-08, 17:18   

bo mi nie kazali składac bo nie pracowałam, nawet połozna mi tak powiedziała, w listopadzie zatrudniłam sobie pania zeby pomogła nam załatwic jakies dofinansowanie i pomogła znalezc mieszkanie a ona przez miesiac tylko załatwiła nam tyle ze do 15stycznia mamy sie wyprowadzic i podziekowała nam po czy jeszcze nam ublizała w emailach. takze jak by co to nie polecam do załatwiania mieszkania i innych spraw pani Danuty Mir!!! zrezygnowała 4 dni przed terminem w jobcenter i nikogo nie moglismy znalezc na jej miejsce bo kazdy wyjezdzał na swieta lub nie miał czasu.

Anka_30 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-08, 17:22   

przykra sprawa. moim zdaniem przy tak chorym dziecku napewno nalezy ci sie pflegegeld (wczesniej trzeba zlozyc Antrag o Schwerbehinderung dla twojego dziecka). Elterngeld takze ci sie nalezy (chyba 300 euro) z tego co sie orientuje...bo nie pracowalas.

Angelika85 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-08, 17:27   

tak tylko ze teraz te przepisy sie pozmieniały i dlatego nie kazali mi składac bo te elterngeld to jest takie wychowawcze, jak bym jeszcze w ciazy była na jobcenter to wtedy bym dostała te elterngeld ale jobcenter by to odliczał. skomplikowane to wszystko, a moj problem to jest jeszcze jezyk, bo nie znam niemieckiego, dlatego ciezko cokolwiek mi samej załatwic, no i z małym tez nie moge przebywac w miejscach gdzie ject duzo ludzi bo moze złapac jakas chorobe co bedzie dla niego bardzo zagrazoło zyciu, jestem w duzym stopniu ograniczona.

Anka_30 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-08, 17:28   

przy podaniu o jakiekolwiek dofinansowanie trzeba przedstawic dokument ile sie zarabia - bez tego bedzie ciezko. Maz musi sie jakos z szefem dogadac

Angelika85 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-08, 17:34   

teraaz w tym tygodniu bedzie rozmawiał bo niby maja miec nowe umowy, ale jezeli nie da nowej to pojde z ta umowa co mamy, a z tej umowy to szef bedzie miał problemy a nie my. bo ja juz długo czekam, a moje dzieci tej potrzebuja wieksze mieszkanie i wogole. przede wszystkim bilety miesieczne.

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-08, 17:39   

przeciez bezrobotne polki pobierają Elterngeld 300 euro, pracujący jezeli zrezygnuja na ten czas z pracy otrzymuja 65% Elterngeld.zmienilo sie tylko tyle ,ze Jobcenter zabierze Ci te pieniadze 300 euro jezeli masz jakies swiadczenia od nich

pielęgnacyjny Pflegegeld nie przysluguje ,min 2 lata(kiedys 5)odprowadzane składki do kasy chorych ,dopiero wtedy mozna zlozyc wnioski,ale to tez nie jest takie proste i trwa dlugo
sama skladalam kiedys takowe choc jeszcze syn nie mial dowodu (schwerbehindertenausweis)bo to zalatwilam duzo pozniej

przepadlo Ci troche Elterngeld :!: :!: bo oni nadpłacają tylko 3 miesiace wstecz ,jak najszybciej trzeba zlozyc wnioski ,ty na siebie jako osoba bezrobotna

Angelika85 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-08, 17:44   

czyli teraz tez moge złozyc wniosek na elterngeld jak synek ma 4 miesiace?????

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-08, 17:45   

Angelika85 napisał/a:
czyli teraz tez moge złozyc wniosek na elterngeld jak synek ma 4 miesiace?????

tak ,jak najszybciej
wnioski masz w internecie

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-08, 17:50   

Angelika85 napisał/a:
bo mi nie kazali składac bo nie pracowałam, nawet połozna mi tak powiedziała,

to nastepnym razem nie sluchaj bzdur
mi kiedys to samo Niemka w urzedzie powiedziala,pytala dlaczego ja mam te swiadczenia.. :mrgreen: wtedy bylo jeszcze 2 lata /300 euro

Odpowiedz do tematu