| Autor |
Wiadomość |
Angelika85
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-06, 17:19 pomoc
|

|
|
| witam:) mam pytanie czy jak moj maz pracuje na umowe o prace i zarabia 1000euro na umowie, a ja nie moge isc do pracy bo zajmuje sie dziecmi w tym jedno powaznie chore(wada serca) to czy moge sie starac o jakas pomoc finansowa? |
|
|
|
 |
Discoverer
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-06, 20:48
|

|
|
Co do innych opcji nic nie wiem, ale o kindergeld na pewno możecie się ubiegać.
to jest jakieś 180E na dziecko 360E na dwójkę itd. miesięcznie aż do 25 roku ich życie bodajże(pod warunkiem nauki) |
_________________ Young Fresh Meat in This City. |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2012-01-07, 00:05
|

|
|
Wohngeld , plus Kinderzuschlag do Kindergeld
w internecie jest kalkulator, ktory wyliczy ile i czy przysługuje |
|
|
|
 |
Angelika85
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-07, 10:50
|

|
|
| na kindergeld dokumenty złozylismy w czerwcu. |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2012-01-07, 11:30
|

|
|
| Daisy napisał/a: | | Angelika85 napisał/a: | | na kindergeld dokumenty złozylismy w czerwcu. |
Lo matko i do dzisiaj czekacie |
Ja na przyznanie czekałam 8 miechów, wyjaśnienie po obcięciu połowy zajęło półtora roku...
Bombardowanie pismami nic nie dało, dopiero takie z podpisem adwokata dramatycznie przyspieszyło ruchy-decyzja i kasa były po tygodniu. |
_________________ Wszelkie porady dotyczą własnych doświadczeń, urzędowo dla Tempelhof. Proszę brać pod uwagę dowolność interpretacji przepisów dla poszczególnych dzielnic Berlina...:) |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-07, 12:23
|

|
|
| Angelika85 napisał/a: | | na kindergeld dokumenty złozylismy w czerwcu. |
no dobrze ,mialam na mysli Kinderzuschlag, czyli doplata do Kindergeld
ja 3 tygodnie czekalam na Kindergeld od zlozenia wniosku 10 lat temu |
|
|
|
 |
Angelika85
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-07, 13:32
|

|
|
nasze papiery do kindergeld zapodziali, przysłali nam znowu wnisek i co mamy złozyc. porazka
ja mieszkam na Reinickendorfie,tu mam blisko do lekarza i szpitala bo co tydzien na kontrole jezdze bo moj synek ma tylko prawa komore serca, nie ma sledziony,ma prawe organy, i pomieszane jelita. jest juz po jednej operacji a teraz czeka go druga,ma dopiero 4 miesiace.a gdzie moge sie stasrac o ta dopłate do kindergeld???? chcielismy złozyc papiery do jobcenter ale meza szef sie boi i nam dokumentu nie chce wypisac, wiec narazie nie mozemy nic zrobic bo ta umowe co maz ma to kazdy wysmieje a narazie pracy nie zmieni bo musimy miec ubezpieczenie |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-07, 18:19
|

|
|
o Wohngeld (dopłatę do mieszkania)to nie wiem dokładnie gdzie, bo nie mieszkam w Berlinie
a o Kinderzuschlag w Familienkasse tam gdzie Kindergeld
tu wniosek
http://www.arbeitsagentur...Kiz1-Antrag.pdf
Elterngeld na dziecko chyba masz?? |
|
|
|
 |
Angelika85
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-08, 10:09
|

|
|
| Elterngeld niestety nie mam bo nie pracowałam w berlinie, a moj maz tez nie pobiera. Co do mojej wiadomosci to ta sama pani dostała nasze papiery. dziekuje za pomoc |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-08, 14:46
|

|
|
osoby bezrobotne tez pobieraja Elterngeld,nie rozumiem dlaczego nie zlozylas wniosku
zobacz ile juz przepada Ci pieniedzy |
|
|
|
 |
Angelika85
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-08, 17:18
|

|
|
| bo mi nie kazali składac bo nie pracowałam, nawet połozna mi tak powiedziała, w listopadzie zatrudniłam sobie pania zeby pomogła nam załatwic jakies dofinansowanie i pomogła znalezc mieszkanie a ona przez miesiac tylko załatwiła nam tyle ze do 15stycznia mamy sie wyprowadzic i podziekowała nam po czy jeszcze nam ublizała w emailach. takze jak by co to nie polecam do załatwiania mieszkania i innych spraw pani Danuty Mir!!! zrezygnowała 4 dni przed terminem w jobcenter i nikogo nie moglismy znalezc na jej miejsce bo kazdy wyjezdzał na swieta lub nie miał czasu. |
|
|
|
 |
Anka_30
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-08, 17:22
|

|
|
| przykra sprawa. moim zdaniem przy tak chorym dziecku napewno nalezy ci sie pflegegeld (wczesniej trzeba zlozyc Antrag o Schwerbehinderung dla twojego dziecka). Elterngeld takze ci sie nalezy (chyba 300 euro) z tego co sie orientuje...bo nie pracowalas. |
|
|
|
 |
Angelika85
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-08, 17:27
|

|
|
| tak tylko ze teraz te przepisy sie pozmieniały i dlatego nie kazali mi składac bo te elterngeld to jest takie wychowawcze, jak bym jeszcze w ciazy była na jobcenter to wtedy bym dostała te elterngeld ale jobcenter by to odliczał. skomplikowane to wszystko, a moj problem to jest jeszcze jezyk, bo nie znam niemieckiego, dlatego ciezko cokolwiek mi samej załatwic, no i z małym tez nie moge przebywac w miejscach gdzie ject duzo ludzi bo moze złapac jakas chorobe co bedzie dla niego bardzo zagrazoło zyciu, jestem w duzym stopniu ograniczona. |
|
|
|
 |
Anka_30
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-08, 17:28
|

|
|
| przy podaniu o jakiekolwiek dofinansowanie trzeba przedstawic dokument ile sie zarabia - bez tego bedzie ciezko. Maz musi sie jakos z szefem dogadac |
|
|
|
 |
Angelika85
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-08, 17:34
|

|
|
| teraaz w tym tygodniu bedzie rozmawiał bo niby maja miec nowe umowy, ale jezeli nie da nowej to pojde z ta umowa co mamy, a z tej umowy to szef bedzie miał problemy a nie my. bo ja juz długo czekam, a moje dzieci tej potrzebuja wieksze mieszkanie i wogole. przede wszystkim bilety miesieczne. |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-08, 17:39
|

|
|
przeciez bezrobotne polki pobierają Elterngeld 300 euro, pracujący jezeli zrezygnuja na ten czas z pracy otrzymuja 65% Elterngeld.zmienilo sie tylko tyle ,ze Jobcenter zabierze Ci te pieniadze 300 euro jezeli masz jakies swiadczenia od nich
pielęgnacyjny Pflegegeld nie przysluguje ,min 2 lata(kiedys 5)odprowadzane składki do kasy chorych ,dopiero wtedy mozna zlozyc wnioski,ale to tez nie jest takie proste i trwa dlugo
sama skladalam kiedys takowe choc jeszcze syn nie mial dowodu (schwerbehindertenausweis)bo to zalatwilam duzo pozniej
przepadlo Ci troche Elterngeld bo oni nadpłacają tylko 3 miesiace wstecz ,jak najszybciej trzeba zlozyc wnioski ,ty na siebie jako osoba bezrobotna |
| |
|
|
|
 |
Angelika85
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-08, 17:44
|

|
|
| czyli teraz tez moge złozyc wniosek na elterngeld jak synek ma 4 miesiace????? |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-08, 17:45
|

|
|
| Angelika85 napisał/a: | | czyli teraz tez moge złozyc wniosek na elterngeld jak synek ma 4 miesiace????? |
tak ,jak najszybciej
wnioski masz w internecie |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-08, 17:50
|

|
|
| Angelika85 napisał/a: | | bo mi nie kazali składac bo nie pracowałam, nawet połozna mi tak powiedziała, |
to nastepnym razem nie sluchaj bzdur
mi kiedys to samo Niemka w urzedzie powiedziala,pytala dlaczego ja mam te swiadczenia.. wtedy bylo jeszcze 2 lata /300 euro |
|
|
|
 |
|
|