forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

problem z ciążowym zwolnieniem!!!!jak to jest w berlinie?

Autor Wiadomość
pelagia
Uzytkownik

Wysłany: 2011-08-10, 17:18   problem z ciążowym zwolnieniem!!!!jak to jest w berlinie?

witajcie, otóż mam problem. Nie znam tutejszych obyczajów, bo mieszkam w berlinie od 3 tyg.
dzis byłam na wizycie u niemieckiego ginekologa bo jestem w ciązy, prawie połowa :)
od samego początku miałam zwolnienie, gdyz taka wykonuje pracę, ze nie powinnam (prowadzę własną działanosc w Polsce) oczywiscie zwolnienie od polskiego lekarza, które własnie mi się konczy za 2 dni i by dostawac zasiłek chorobowy z ZUSU powinnam zaraz miec następne.
Bardzo sie zdziwiłam, ze dzisiaj lekarz mi nie wystawił bo jka stwierdził nie widzi podstaw a nawet gdyby mógł to tylko wtedy jakby była jakas diagnoza, podejrzewam, ze jakies ciążowe komplikacje. Powiedział mi, ze moze wystawic mi jedyie zakaz pracy (!?) na okres całej ciąży, ale niestety w Polsce tolerują tylko L4.

czy tu naprawde jest tak, ze lekarz wystawia tylko w razie jakiegos zagrozenia ciązy albo jakies innej fizycznej patolgii? czy nie moze wystawic np. ze względu na złe samopoczucie itd, albo szkodliwe warunki pracy? nie kumam i nie wiem co teraz robic, niechce stracic tej kasy jak przekonac gina? isc do innego??

falcor76 
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2011-08-10, 21:20   

Ciaza to nie choroba.....wiec musisz się po prostu dogadać...ale widać z innym ginekologiem

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-08-11, 07:52   

Piszesz że jesteś zatrudniona w Polsce i od polskiego lekarza otrzymałaś zwolnienie na czas ciąży, czyli wynika że w Niemczech nie pracowałaś, nie masz żadnych umów oficjalnego zatrudnienia. W związku z tym żaden lekarz nie wystawi Ci regularnego zwolnienia które kwalifikuje do pobierania pracowniczego zasiłku chorobowego, nawet gdybyś była poważnie chora.Może Ci wystawić zaświadczenie że z powodu złego samopoczucia w ciąży nie powinnaś pracować. Niemieckie L4 jest rozliczane w niemieckiej kasie chorych i u niemieckiego pracodawcy, to oni pokrywają koszty chorobowego, skoro nie ma żadnego pracodawcy w Niemczech więc lekarz nie może wystawić takiego zwolnienia bo mu poprostu nie wolno tego zrobić.Zmiana lekarza nic tu nie pomoże.

pelagia
Uzytkownik

Wysłany: 2011-08-11, 09:52   

tak, tylko, ze teraz bede juz do konca pod opieka lekarza niemieckiego. Nie chodzi mi o rzaden zasiłek tu w niemczech, bo dostaje z Polskiego ZUS-u, chciałabym to utrzymac, a zus honoruje niemeickie zwolnienia. Jestem normalnie ubezpieczona w BKK i nie ma tu znaczenia bo z niemiecką kasą rozlicza sie mój polski nfz (na wniosek e-106).
Z tego co zrozumiełam to tu jest albo zwolnienie z powodu poważnego schorzenia w ciąży albo zakaz pracy, co w moim przypadku byłoby idealne tylko ZUS tego nie uznaje!!!
w polsce jest inaczej nie musisz sie tłumaczyc na zwolnieniu dlaczego, jaka diagnoza, tam tylko jest napisany kod B i to czy masz lezec czy mozesz chodzic i już...

myslałam, ze moj niemiecki lekarz to formalista poprostu, ale na to wygląda, ze poprostu musi miec uzasadnienie, a nie bede nikogo nakąłniac by kłamal ze jestem obłoznie chora,

do postu wyzej: wiem, ze ciąza to nie choroba, ja poprostu nie moge pracowac bo prowadze jednoosobową działalnosc i opiera sie ona na pracy z chorymi osobami, które musze, czasem dzwignąc itd. no poprostu nie powinnam sie az tak forsowac.

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-08-11, 11:06   

Polski ZUS może honorować niemieckie zwolnienia ale problem w tym że niemiecki lekarz nie może Ci takiego wystawić bo Ty nie pracowałaś i nie pracujesz w Niemczech, on nie ma podstaw prawnych do wystawienia takiego zwolnienia. Zwolnienie typu L4 jest tylko dla ludzi którzy na terenie Niemiec oficjalnie pracują, niepracujący dostają zaświadczenie a nie druk ścisłego zarachowania.Nie ma to nic wspólnego z diagnozą, lub jej brakiem, i z tym że jesteś zdrowotnie ubezpieczona w niemieckiej kasie chorych.Na terenie Niemiec zaliczasz się do osób nie pracujących zawodowo.

pelagia
Uzytkownik

Wysłany: 2011-08-11, 12:26   

no to żle się orientujesz, bo własnie dostałam zwolnienie od internisty na 3 tyg, a potem mam przyjsc po kolejne :) do tego dołaczam zaswiadczenie od gina , że jestem w ciąży i wysyłam do zusu co daje mi 100% świadczenia :) trafiłam na bardzo wyrozumiałego internistę który chętnie bedzie słuzył pomocą.

Moim zdaniem to była taka wola lekarza i juz, poprostu bał sie wystawic na cos mniej powaznego, niemcy trzęsą chyba zadkami troszkę na wyrost..ale ok, muszę sie dostosowac skoro tu przyjdzie mi mieszkac.

i poza tym, nie parwda co piszesz, ze tu nie ma znaczenia, ze pracuję. Otóz ma bo dzieki temu moge byc ubezpieczona. po to jest wniosek/formularz e-106 zeby uprawniał mnie do kozrystania ze WSZYSTKICH mozliwosci leczenia jak i zwolnien lekarskich jako członak unii prowadzącego dziąłalnosc w innym kraju niz kraj zamieszkania.
ok sprawę mam juz rozwiazana czyli na wszystko jest wyjscie. podkreslam skonsultowałam to z zusem :) )

Alicja8686
Uzytkownik

Wysłany: 2011-08-11, 19:07   

Idź prywatnie w Polsce do lekarza skoro masz swoja firmę i poproś o zwolnienie :)

ata
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2011-08-11, 19:43   

Alicja8686 napisał/a:
Idź prywatnie w Polsce do lekarza skoro masz swoja firmę i poproś o zwolnienie :)

pelagia napisał/a:
własnie dostałam zwolnienie od internisty na 3 tyg,

Pelagia,
na przyszlosc jak bedziesz miala problem, to po prostu zmien lekarza :)

pelagia
Uzytkownik

Wysłany: 2011-08-11, 20:22   

niestety ale problem jest taki: ze masz zwolnienie jak jestes w ciąży o nieprawidłowym pzrebiegu albo dostaje się Beschftigungsverbot do konca ciąży i nie ma innego wyjscia.

a do polskiego lekarza: prywatnie nie bede jezdzic bo nie mam na to czasu i za daleko, po prostu bez sensu, a co by było w koncowce ciąży? bede zasuwac setki km do PL? hahah dobre!

danutann
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-08-11, 22:17   

Wystarczy w takim przypadku podjechac do kostrzyna albo do slubic. Zaznaczam tylko, ze w polsce lekarz moze wystawic L4 do porodu od reki. Z doswiadczenia. Poza tym pani dr gin Emilia wystawia L4 do polski, ale jej jako lekarza nie polecam. Gdyby Tobie lekarz w polsce nie chcial wystawic L4 na cala ciaze to moze wystawic na 4 tygodnie.
ZUS nie koniecznie chce honorowac zaswiadczenia z zagranicy w przypadku saomzatrudnienia.

A jak cos to pisz na pw. Chetnie podziele sie doswiadczeniem co i jak w tej kwestii. Przerobilam - wiem.

annab 
Nowy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-08-12, 11:50   

Witam,
ja znalazłabym lekarza w Polsce, nawet przez kogoś, np z rodziny, kto zwolnienie za Ciebie odbierze i dostarczy do ZUSu.
Sama jestem jeszcze w Polsce, w 5 mcu ciąży i za ok 1-2 m-ce przeprowadzam się do Niemiec. Planuję poprosić mojego lekarza w Polsce o zwolnienie do końca ciąży, a juz na miejscu znaleźć niemieckiego ginekologa, który ciążę doprowadzi do końca.
pozdrawiam

Alicja8686
Uzytkownik

Wysłany: 2011-08-16, 15:42   

przecież nie musisz jechać daleko do lekarza. Chociażby w Słubicach możesz iść do lekarza prywatnie i dostać zwolnienie :)

agnieszkasch
Nowy

Wysłany: 2011-11-02, 13:31   

witam
Szukam namiarow na ginekologa w berlinie mowiacego po polsku, ale tez dobrego

Odpowiedz do tematu