forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Przedszkole a Jobcenter

Autor Wiadomość
mcda 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-08-04, 21:18   Przedszkole a Jobcenter

Na początku napiszę, że jestem w Jobcenter, czyli z góry narzucam na siebie gromy, hehe! Dla wyjaśnienia dodam, że jestem mamą i chętnie pójdę do pracy, ale póki co moje dziecko jest za małe. Teraz dostałam propozycję z JC kursu językowego, ale córa (właśnie skończyła 2 lata) musi iść do przedszkola. Niestety bardzo ciężko o miejsce, a ja nie chcę wysłać jej do byle jakiej placówki. I teraz pytanie: czy JC może mi takie przedszkole 'nakazać', czy póki córka nie skończy 3 lat nie mogą?
Z góry dzięki za odpowiedź.

ata
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2011-08-04, 22:30   

Wielu chcialoby dostac bezplatny kurs, ale nie maja tyle szczescia co Ty. Napewno nie moga Ci nakazac, lecz moga "umilic" zycie czestymi zaproszeniami do siebie, albo propozycja pracy na drugim koncu Berlina, itp. Jesli korzystasz z ich pieniedzy, postaraj sie jednak znalezc przedszkole, lub opiekunke do dziecka i nie odmawiaj tej propozycji! Sa rozne kursy wieczorowe, a nawet dla matek z malymi dziecmi.

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2011-08-04, 22:50   

a u was nie ma darmowych przechowalni dzieci??
wlasnie dla tych osob ktore chodza na kurs..tyle ze dzieci od 2 roku zycia przyjmuja/nie mlodsze

u nas tak jest:)))

Przy Caritasie

mcda 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-08-04, 22:51   

Ale czy jest jakiś konkretny przepis, że do jakiegoś czasu (ukończenia przez dziecko 3 r.ż.) mam prawo pozostać z dzieckiem w domu? Mam swoje prywatne powody, dla których wolałabym to odwlec w czasie i chciałabym znać podstawę prawną w tej kwestii. Bardzo chętnie podejmę kurs i pracę, ale wolałabym po prostu później. Moje dziecko spędza ze mną od urodzenia 24h na dobę i taki radykalny skok nie będzie dla niej dobry. Chcę ją na to przygotować.

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2011-08-04, 22:54   

moga ukrocic Ci 30% zasilku ,pozniej wiecej po kolejnej odmowie,obojetnie czy to odmowa pracy czy kursu.ostatnio gdzies z Berlina byly podane statystyki,,ilu osobom obnizyli :mrgreen:

zreszta o tym pisze na stronkach mozna poczytac dokladniej

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2011-08-04, 23:11   

Ochrona obejmuje do 3 roku życia, czyli do ukończenia 2 lat. To raz.
Dzieci się całkiem fajnie adaptują, gorzej z dorosłymi-to matkom trudniej przychodzi rozstanie. To 2.
Już ktoś napisał-nie jedna chciałaby mieć możliwość zrobienia kursu za free. Skorzystaj, bo faktycznie mało, że stracisz szansę, to dodatkowo mogą Cię wpuścić w pracę w 3 miejscach w Berlinie po 1,5 godziny w każdym (przykład koleżanki). Wtedy nic nie zyskasz, dziecko do placówki będziesz zmuszona oddać, albo stracisz zasiłek. Się nie kalkuluje. To 3.

Osobiście poszłabym po Gutschein o miejsce w przedszkolu i poszukała takiego, które spełnia podstawowe Twoje wymogi (dla mnie priorytetem ze względu na chorobę młodej była własna, przedszkolna kuchnia zamiast cateringu, potem własny plac zabaw, miłe panie i bezpieczeństwo. Trzylatek angielskiego, rytmiki i cholera wie czego naprawdę nie potrzebuje...). Nikt nie każe oddawać dziecka na cały dzień. Można znaleźć przedszkole po drodze na kurs, odstawiasz dziecko jadąc sama do szkoły, wracasz, odbierasz. Przy wyborze np. VHS, gdzie kurs trwa dziennie 3h i 15 minut to rozstanie zajmie Ci 4? 5? godzin.

I żeby nie było, że se tak piszę z czapy-moja Gabryśka właśnie skończyła 3, do przedszkola chodzi od 16 miesiąca życia, a ja powolutku i z ulgą uwalniam się spod czułych objęć JC. Więc nie teoretyzuję.

Dobrych wyborów życzę.

mamusia 
Staly bywalec forum

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2011-08-05, 07:49   

mcda, ja tez byłam w takiej sytuacji...tyle,ze mnie wysyłali na kurs i miałam zaczac chodzic jak moje dziecko bedzie miało 1 rok....tez nie chciałam bo uwazałam,ze to zawczesnie bo dziecko małe....ja tez siedziałm z dzieckiem 24 h sama..siedziałam dalej i zblizał sie tremin wybrania szkoły...nie chciałam isc....tez chciałam siedziec z synem 3 lata a potem pracy szukac.MIOMO,ze podałam do Jc szkołe jak wybieram to juz chciałam wysyłac pisma,ze chce do 3 lat siedziec i wychowac dziecko....bałam sie isc do szkoły (ale nie taki diabeł starszny jak go maluja ) :razz: :razz: .....moja bratowa mi tłumaczyła chyba z godzine przez tel i namawiała mnie zebym poszła teraz na ten kurs...powodow było sporo...miedzy innymi-a kto pojdzie na wywiadowki jak syn pojdzie do szkoły?albo do przedszkola? jak sie odgadasz?Całe zycie zs tłumaczem bedziesz chodzic??/ I bratowa mi przemowiła do rozsatku....jakbym wzlekała ze szkoła i dała dziecko do przedszkola to nie wiem jakby sie dogadała teraz.....tyle,ze ja juz bym wczesnie juz zaczeła chodzic do szkoły ale miałam problemy male z papierami i dlatego to sie opozniało......teraz chodze 2 gi miesiac do szkoły VhS i nie załuje wcale mimo ,ze trzeba wstawac rano wczesnie-a tego nie lubie..w tej szkole pilnowali mojego syna podczas mojej na nauki=i to za darmo,kurs tez za darmo....jakby kazdy miał mozliwosc darmowego kursu....kazdy by szedł i kozystał ....Kolezanko ja bym ci radziała isc do szkoły,staraj sie o zwolnienie z opłat,a to ci gwarantuje,ze bedziesz zwolniona z opłat,tam beda ci pilnowac ci dziecka i jeszcze zwracaja za dojazd.....a ty sie nauczysz jezyka,pojdziesz do ludzi i dopoczniesz od dziecka.....same kozysci !! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ja sie bardzo ciesze,ze chodze do szkoły.Załuje tylko,ze nie poszłam wczesniej do szkoły jak mi kazano-podpisałam pismo w jc,ze sie zobowiazuje isc na kurs... teraz jeszcze lepiej bo dziecko juz chodzi do przedszkola do 1 sierpnia i nie musze go brac ze soba...no i nie powiem bo sie wiecej nauczyłam (i przypomniałam ze szkoly z pl) niemieckiego mimo,ze jestem w szkole dopiero 2 miesiac :shock: mam taka fajna grupe i nauczycieli,ze az sie z chce z checia chodzic do szkoły-serio ! Powodzenia przy podejmowaniu decyzji....nie zamaruj szansy

mcda 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-08-05, 11:47   

Dzięki Wam za odpowiedzi. :) Rozumiem Wasze intencje, że to dla mnie szansa. Zgadzam się w 100%, jednak nie napisałam jeszcze jednej rzeczy. Mam na głowie jeszcze swoją pracę magisterską. Studia skończyłam rok temu, ale zabrakło mi czasu na napisanie pracy... Pewnie napiszecie, że to niezgodne z prawem, bo nie można uczyć się w PL i pobierać zasiłek z JC. Nie jestem studentem, jednak mam czas na darmowe konsultacje z promotorem i obronę do końca b. r. Toteż to jest ważny powód by to odrobinę przeciągnąć w czasie, ponieważ nie dam rady chodzić na kurs i pisać pracy.

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2011-08-05, 16:14   

Kobieto, jak dajesz radę pisać magisterkę mając przy sobie małe dziecko 24 godz. na dobę, to jedynie świadczy o tym, że po oddaniu dziecka do przedszkola dasz radę również z kursem. Zakładając, że zaczęłabyś we wrześniu, to do końca roku zrobisz A1. Zamiast tempa szybkiego zapisz sie na wolne i z czapki. Średnio rozgarnięta osoba (a Tyś kurde Polka i na dodatek z wyższym wykształceniem, więc znacznie powyżej przeciętnej-serio piszę) uważając na kursie i aktywnie w nim uczestnicząc opanuje ten materiał bez dodatkowego wysiłku w domu. Dobra, przegięłam-zadania domowe na 15 minut, sprowadzające się do przepisywania zdań z podstawowymi zwrotami. CD można sobie zapuścić, jak się będziesz relaksować podczas kąpieli wieczornej. A po obronie wskoczysz na A2 z tempem szybkim i pójdzie z górki.

Odpowiedz do tematu