forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Przepisanie do niemieckiego przedszkola w Berlinie

Autor Wiadomość
kasia11 
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-05-18, 10:27   Przepisanie do niemieckiego przedszkola w Berlinie

Witam serdecznie.Mam pytanie obecnie moj syn uczeszcza do polsko niemieckiego przedszkola ale chcialabym przepisac go do niemieckiego niedaleko domu(mieszkam na Spandau]czy ktos zna na Spandau jakies dobre przedszkole,chodzi mi o to aby tez chodzily tam polskie dzieci,moze jakas pani mowi po polsku,bardzo mi na tym zalezy moj syn mimo ze chodzi juz rok do przedszkola pol-niem.nie zna wogole niemieckiego a za rok idzie do szkoly,u mnie w sumie tez jest niemiecki nikly.Prosze o pomoc,na Spandau mieszka duzo polakow i zawsze sie zastanawiam gdzie te dzieci chodza do przedszkoli

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-05-18, 11:56   

kasia11 napisał/a:
chodzi mi o to aby tez chodzily tam polskie dzieci,moze jakas pani mowi po polsku,bardzo mi na tym zalezy moj syn mimo ze chodzi juz rok do przedszkola pol-niem.nie zna wogole niemieckiego
a może nie mówi po niemeicku, bo ma możliwość rozmawiania po polsku i nie musi się wysilać. Jak go znowu zapiszesz do przedszkola, gdzie mówią o polsku, to będzie powtórka z rozrywki. :roll:

agat79 
Dyskutant

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2010-05-18, 22:27   

90% dzieci wlasnie zaczyna nauke jezyka w przedszkolu (mowie o obcokrajowcach), poslij synka bez zadnych skrupulow do niemieckiego przedszkola- zobaczysz, jak szybko chwyci jezyk, nawet nie zdajac sobie z tego sprawy :-) ) Poczatek wiadomo ciezki (bardziej dla mamy niz dla dziecka :wink: ) a pozniej juz tylko z gorki :grin: POwodzenia!

falcor76 
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2010-05-19, 14:09   

Potwierdzam,moj syn nauczyl sie jezyka w ciagu 3 mc...ja bardziej sie stresowalam niz on.

dyngs 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-27, 08:10   

Chcialem sie dowiedzic jak sie zapisuje dziecko do przedszkola i jak znalesc 'panstwowe' przedszkola. Jest jakas strone ze spisem. Jestem tu dopiero 2 tygodnie mieszkam w Charlottenburg i jedynie co udaje mi sie napotkac to prywatne ale ich koszt to okolo 600-800 euro miesiecznie. Moja corka ma 2.5 roku i bardzo chcialaby chodzic do przedszkola. Kiedy napotkalem jedno na spacerze, niestety prywatne, to bardzo plakala i wolala ze chce zostac z dziecmi a ja mam sobie juz isc....

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2010-05-27, 08:16   

dyngs napisał/a:
Chcialem sie dowiedzic jak sie zapisuje dziecko do przedszkola i jak znalesc 'panstwowe' przedszkola. Jest jakas strone ze spisem. Jestem tu dopiero 2 tygodnie mieszkam w Charlottenburg i jedynie co udaje mi sie napotkac to prywatne ale ich koszt to okolo 600-800 euro miesiecznie. Moja corka ma 2.5 roku i bardzo chcialaby chodzic do przedszkola. Kiedy napotkalem jedno na spacerze, niestety prywatne, to bardzo plakala i wolala ze chce zostac z dziecmi a ja mam sobie juz isc....

tutaj masz liste wszystkich, bardzo popularne sa te EKT ,to sa male przedszkola polprywatne
http://www.berlin.de/impe...=kitaliste4.pdf

polecam stronke
http://www.berlin.de/ba-c.../jug/index.html
znajdziesz tutaj wszelkie interesujace cie informacje

pauli1 
Nowy

Wysłany: 2010-05-28, 15:19   

ja niedawno mialam dylemat czy do polskiego czy niem zapisac synka(2latka) chcialam bardziej do polskiego ze wzgledu chyba bardziej swego bo nieznam jeszcze niemieckiego ale ostatecznie jednak poszedl do niemieckiego. pierwszy tydzien bylam z nim a teraz od 2tyg juz jest sam, co prawda tylko na2h go zaprowadzam ale on.... zamiast plakac ze nierozumie nic mowi mi: mamo! idz juz;) jestem bardzo zadowola i sie ciesze ze niezapisalismy go do PL bo przy tym ja sie ucze niemieckiego, zajsc zaptac itd a synek juz w domu pokazuje co robil i spiewa: halo halo;)

dyngs 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-06-15, 08:32   

Jak Ci sie udalo znalesc miejsce w przedszkolu. Ja dostalem ten list i przysluguje nam przedszkole do 5h ale obdzwonilem just chyba z dziesiec i wszystkie maja roczna waiting-list?

agat79 
Dyskutant

Wysłany: 2010-06-15, 09:58   

dyngs napisał/a:
Jak Ci sie udalo znalesc miejsce w przedszkolu. Ja dostalem ten list i przysluguje nam przedszkole do 5h ale obdzwonilem just chyba z dziesiec i wszystkie maja roczna waiting-list?

Widze w opisie, ze naplywowy jestes niedawno, czy tak?? Czy ujoles to w antragu na kitagutschein?? Mysdle, ze dzwoniac latwiej uzyskac odpowiedz negatywna, najlepiej zadzwonic i umowic sie na besichtigung. Wtedy rozmawiasz, opowiadasz o tym, ze jestes tu od niedawna- moze sie uda- sprobuj szczescia. Ja tez dostalam sie tym sposobem do przedszkola, do ktorego jest rokrocznie 20 chetnych na jedno miejsce :smile: Dobra karte masz, ze dziecko bedzie nie calodzienne, tylko mittagskind- na krocej moze sie dadza nagiac ;-) Zycze powodzenia :grin:

dekempiu 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-06-15, 20:27   

Cytat:
Dobra karte masz, ze dziecko bedzie nie calodzienne, tylko mittagskind- na krocej moze sie dadza nagiac ;-)

Dobrą? Ja mam wręcz odmienne zdanie, ja dostałem na syna 5-7h i jak rozmawiałem w kilku placówkach to dzieci z Kita-Gutschein na 5h nie chcą bo za mało pieniędzy na nie dostają.
Dla mnie dobrą kartą przetagową jest Gutschein na 7-9h gdy potrzebujesz żeby dziecko było 4-5h...
Jeśli na teraz potrzebujesz to kiepski okres bo z reguły wolne miejsca są od sierpnia lub września.
Zgadzam się z @agat79 że warto zadzwonić i umówić się na godziną.

pauli1 
Nowy

Wysłany: 2010-06-15, 23:44   

nie chce nikogo zdołować, ale jak my szukaliśmy dzwoniąc to wlaśnie odrazu padały odp: za 7mc, za rok! szok i tak do25 dzwoniliśmy i w tym ostatnim była tylko nadzieja hee co więcej tylko w tym nas umówili na spotkanie no i juz zaraz 2mc minie jak maluszek nasz dzielnie chodzi:0 powodzenia

agat79 
Dyskutant

Wysłany: 2010-06-17, 10:24   

dekempiu napisał/a:
Cytat:
Dobra karte masz, ze dziecko bedzie nie calodzienne, tylko mittagskind- na krocej moze sie dadza nagiac ;-)

Dobrą? Ja mam wręcz odmienne zdanie, ja dostałem na syna 5-7h i jak rozmawiałem w kilku placówkach to dzieci z Kita-Gutschein na 5h nie chcą bo za mało pieniędzy na nie dostają.
Dla mnie dobrą kartą przetagową jest Gutschein na 7-9h gdy potrzebujesz żeby dziecko było 4-5h...

Mi wlasnie chodzi o wygodny czas, a nie o zarobek przedszkola oczywiscie. Tym sie kierowalam.Wiadomo, ze od 8-13 jest przewaznie pelne oblozenie persolenu i moga sobie pozwolic na jedno dziecko wiecej.

Odpowiedz do tematu