Ubezpieczenie w Niemczech panstwowe czy prywatne???
| Autor |
Wiadomość |
rzenama
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-01-06, 20:37 Ubezpieczenie w Niemczech panstwowe czy prywatne???
|

|
|
Witam,
znacie moze kogos kto moglby mi fachowo doradzic gdzie w moim przypadku najlepiej bedzie sie ubezpieczyc? Mam 26 lat, otwarta Gewerbe. Jestem ubezpieczona w Kasie Rolniczych Ubezp. Spolecznych w Polsce. Moglabym sie ubezpieczyc tutaj w Niemczech panstwowo (jesli uporam sie z polska biurokracja i zrezygnuje z KRUSu, co troche potrwa). Zastanawiam sie jednak nad ubezpieczeniem prywatnym, poniewaz mam problemy z kregoslupem, ktory musze leczyc. W panstwowej ubezpieczalni na pewno musialabym do fizjoterapii itd. doplacac. A czy prywatne finansuja takie zabiegi? Nawet jesli problemy z kregoslupem mam nie od dzis? Wiem tez, ze jesli wybiore ubezpieczenie prywatne to nie bede mogla wrocic do panstwowego. A jak sprawa wyglada w przypadku jesli ktos mnie zatrudni?Dalej oplacam swoje ubezp. prywatne? Boje sie ze gdzies sie wkopie. Czas nagli bo jak slyszalam termin obowiazkowego ubezpieczenia uplywa podobno 15.01. |
|
|
|
 |
kuternoga
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-01-22, 11:01
|

|
|
Pytanie w jakim celu potrzebne Ci to ubezpieczenie, z tego co mi wiadomo a nie wiem czy to sprawdzone, nie jest wymagane od nas ubezpieczenie to się tyczy obywateli niemieckich, ja mam tylko polskie obywatelstwo i tez mam działalność, z drugiej strony nie wiem jakie są Twoje plany życiowe bo jeśli planujesz tu osiąść albo już jesteś to warto poszukać owszem czy jak piszesz że masz problemy ze zdrowiem, z drugiej strony dla "bocianów" (mam na myśli tych którzy planują powrót do pięknej Polski) chyba się nie opłaca, ja z tych drugich jestem ubezpieczenie prywatne np w zależności od wieku i stanu zdrowia a także atrakcji w postaci łożek w czasie pobytu w szpitalu to wydatek od 50 do 200 euro miesięcznie, dla kobiet drożej oczywiście, w Twoim przypadku może być jeszcze więcej ze względu na problemy z kręgosłupem dla firm prywatnych najlepiej żebyś była zdrowa jak ryba nigdy nie chorowała i regularnie płaciła w polsce można wykupić ubezpieczenie "wojażer" łącznie z ubezpieczeniem w pracy na kwotę 5000 lub 10000 euro i to oczywiście wychodzi taniej (im dłuższy czas ubezpieczenia tym lepiej) np. za 3 miesiące płaci sie około 200 PLN (czyli w tej chwili jakieś 50 ojro ) jeśli będziesz chciała wiedzieć coś więcej to postaram się napisać, jak widać jednak coś za coś trzeba jednak najlepiej samemu zdecydować... pozdrawiam |
_________________ "jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc wiecznie dobro czyni"... |
|
|
|
 |
matiberlin
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-03, 22:05
|

|
|
a czy moze mi ktos pokazac jakis paragraf przetlumaczony po polsku ze JA MUSZE ale to bezwarunkowo placic tutaj ubezpieczenie?? Pilne prosze o odpowiedz |
_________________ Ciekawy swiata i nie tylko |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
|
|
|
 |
danutann
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-06-04, 12:12
|

|
|
Ja jak zawsze z mało inteligentnym pytaniem ale jakoś tak wpadło mi do głowy, a czy jak ktoś jest tutaj tylko zameldowany to też musi być tutaj ubezpieczony?
Teoretycznie mam tu meldunek bo tutaj bywam bardzo często, w Polsce jestem ubezpieczona i tam bywam powiedzmy częściej ewentualnie tyle samo ile tutaj. Nie mam tu działalności, nie pracuje tutaj. To czy muszę tu opłacać ubezpieczenie?
Bo mnie to tak zaciekawiło, że poprosiłabym o odpowiedź najlepiej z odpowiednim paragrafem na to |
_________________ Potowrnie zadowoleni z potworka. |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-04, 12:49
|

|
|
| danutann napisał/a: | Ja jak zawsze z mało inteligentnym pytaniem ale jakoś tak wpadło mi do głowy, a czy jak ktoś jest tutaj tylko zameldowany to też musi być tutaj ubezpieczony?
Teoretycznie mam tu meldunek bo tutaj bywam bardzo często, w Polsce jestem ubezpieczona i tam bywam powiedzmy częściej ewentualnie tyle samo ile tutaj. Nie mam tu działalności, nie pracuje tutaj. To czy muszę tu opłacać ubezpieczenie?
Bo mnie to tak zaciekawiło, że poprosiłabym o odpowiedź najlepiej z odpowiednim paragrafem na to | Jesli jestes zameldowana dluzej niz trzy miesiace to tracisz status turysty i masz obowiazek ubezpieczenia. |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-06-04, 13:24
|

|
|
| dla wszystkich zameldowanych (obowiazek)!!!!!!!!jak komus nie odpowiada zawsze mozna sie wymeldowac |
|
|
|
 |
danutann
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-06-04, 15:03
|

|
|
Dziękuje zatem za informacje, warto się dowiadywać nowych rzeczy |