ubezpieczenie zdrowotne w Deu- prywatne czy nie?
| Autor |
Wiadomość |
moniamishka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-29, 12:16 ubezpieczenie zdrowotne w Deu- prywatne czy nie?
|

|
|
witam,
zaczynam niedlugo Praktikum, wiec wiadomo platne niewiele, do tej pory mialam ubezpieczenie w Polsce, ktore pokrywalo mnie tez za granica. W firmie pytaja mnie o ubezpieczenie europejskie (nie posiadam, mam tylko polskie) lub niemieckie (koszta mnie przerazaja) 150E na miesiac; to dla stazysty zabojstwo. Moze ktos zna jakies ubezpieczenia niemieckie tansze i dobre lub jakas inna opcje/porade.Prosze o pomoc.. |
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-08-29, 13:03
|

|
|
A czy przy tym ubezpieczeniu europejskim nie chodzi im przypadkiem o kartę EKUZ? W końcu jesteśmy w Unii, a o czymś takim jak ubezpieczenie "europejskie" jeszcze nie słyszałam...
A jeśli jestes jeszcze studentką, to dla studentów ubezpieczenie wychodzi koło 70-paru euro. |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
moniamishka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-29, 17:07
|

|
|
jestem studentka, ale studjuje nie w Polsce, ani nie w Deu, a wlasciwie mam zamiar sie bronic za niedlugo. Co to karta EKUz? do tej pory mialam prywatne polskie ubezpieczenie, ale tu okazuje sie, ze ono nie jest wazne bo polskie ubezpieczalnie nie sa dopuszczane na niemiecki rynek...Mozesz mi podac ewentualne namiary na to ubezpieczenie dla studentow ok 70 e?? dzieki wielkie
ps. myslalam tez o prywatnym, tym na max 5 lat, ale ponoc sa problemy potem wrocic na stale i koszta tej zmiany sa b. wysokie. |
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-08-29, 17:39
|

|
|
Ubezpieczenie studenckie za 70 euro jest tylko dla studentow studiujacych na niemieckiej uczelni.
EKUZ to zaswiadczenie o posiadaniu ubezpieczenia w (unijnym) panstwie pochodzenia, czyli w przypadku Polski NFOZ (ZUS), i obowiazuje generalnie tylko na wyjazdy turystyczne.
Niektore ubezpieczalnie niemieckie oferuja ubezpieczenia dla expatow oddelegowywanych do Niemiec na czas okreslony, z reguly na maks. 6-12 miesiecy
Wrzuc do google, to znajdziesz takie ubezpieczalnie |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-08-29, 20:53
|

|
|
| moniamishka napisał/a: |
ps. myslalam tez o prywatnym, tym na max 5 lat, ale ponoc sa problemy potem wrocic na stale i koszta tej zmiany sa b. wysokie. |
Jeżeli zatrudniona zostaniesz na umowę o pracę, to wybierasz sobie państwową kasę chorych, do której się zgłaszasz z potwierdzonym Kundigung tego prywatnego i biorą Cię pod swoje skrzydła bez problemów i dodatkowych kosztów |
|
|
|
 |
moniamishka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-29, 22:41
|

|
|
| dzieki Kingus, punkt w tym, ze to nie zatrudnienie o prace a praktyka. Czy to naprawde mozliwe, ze musze jako praktykant oplacac sama ubezpieczenie zdrowotne za ok. 200 z 400, ktore mam zarabiac, przeciez to smieszne? |
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-08-30, 00:34
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | | EKUZ to zaswiadczenie o posiadaniu ubezpieczenia w (unijnym) panstwie pochodzenia, czyli w przypadku Polski NFOZ (ZUS), i obowiazuje generalnie tylko na wyjazdy turystyczne. |
Nie tylko Studenckie również. Wiem, bo jadę na tym od dwóch lat.
Do pracy też się liczy, ale bodajże tylko do sezonowej. |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
gosia1976
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-10, 15:14
|

|
|
| EKUZ to tzw. niebieska karta i w Polsce jest zaswiadczeniem tylko panstwowego ubezpieczenia ZUS, zadne ubezpieczenie polskiego prywatnego towarzystwa ubezpieczeniowego nie jest uznawane na terenie Niemiec i zreszta w calej unii, tylko polisy turystyczne zawierane w celach wylacznie turystycznych, kazdy mieszkaniec Niemiec jest zobowiazany do posiadania ubezpieczenia zdrowotnego niemieckiego, panstwego badz prywatnego. Cenny takiego ubezpieczenia sa uzaleznione od wielu czynnikow, wieku, stanu zdrowia, stanu rodzinnego etc. Mlodzi ludzie moga uzyskac juz ubezpieczenie od 50 do 100 euro miesiecznie. Szczegoly 01786016416 lub 0308599450, biuro Berliner Strasse 1, 10715 Berlin, od 9 do 17, czwartek 10 do 19, piatek do 14, pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|