1001 porad dla zielonego Emigranta
| Autor |
Wiadomość |
kocham_cie
Ogladacz

|
Wysłany: 2005-05-19, 19:44
|

|
|
85.
Cecha charakteru, ktora warto przyswoic jako zielony emigrant to: OBŁUDA
Np.
-najpierw krytykuj Polakow, ze miedzy soba nie uzywaja polskiego a potem wlepiaj
wszedzie gdzie popadnie zlote mysli, ale nie po polsku przypadkiem, po niemiecku oczywiscie np.
-"Schöne Worte sind nicht wahr, wahre Worte sind nicht schön"
-"Auf dem Gipfel der Frechheit zieht die Dummheit ihre Flagge auf"
-"Dein größter Feind ist deine Zunge"
-"Besser ein Leben voll Liebe und Leid als eine sinnlose und windstille Zeit am Rechner und im Forum."
|
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-05-19, 21:15
|

|
|
86.
aby zieleń trochę wyblakła z mizernej emigranckiej postury przerzuć się na markowe produkty ,czy cię stać czy nie! zastaw się a postaw się! Zeby twoja małżonka nie uchodziła za "bidę z nędzą" wyposaż ją w domowy sprzęt najwyższej jakości .Wtedy wasze akcje podskoczą zdecydowanie.Oto przykłady jak możesz zadać szyku! najlepiej wszystko jednej firmy ,ale takiej super-extra-de lux!
I przy każdej sposobności racz słuchaczy taką opowiastką.
"
Hilfe! Wie kriege ich meine Waschmaschine kaputt?
Zuviel Qualität bei Bosch
Dass man bei der Qualität auch zuviel des Guten tun kann, beweist der Hilferuf einer Hausfrau aus Schwabach.
Sie schrieb an die Robert Bosch GmbH:
Sehr geehrte Damen und Herren,
ich möchte Sie um Rat und Hilfe bitten: Wie kriege ich meine Bosch-Waschmaschine kaputt?
Die Maschine ist jetzt so alt wie unsere Ehe - ca. 33 Jahre - und läuft noch immer. Mein Mann verweigert mir eine neue, weil es "die alte bestimmt noch lange macht".
Was kann ich tun, um das Ding kaputt zu kriegen (außer Axt und Sprengstoff)? Für einen guten Ratschlag bedanke ich mich im voraus.
Mit freundlichen Grüßen
Bosch HBC86K750N.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 1006 raz(y) 55.65 KB |
|
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-05-19, 21:16
|

|
|
Tłumacznie dla myślacych inaczej
Za dobry BOSCH
To że człowiek może coś naprawdę dobrego zrobić udowadnia list jednej kury domowej ze Szwabii
Babka napisała tak do Roberta Boscha Geembeha
Siemanko kobitki i faceci,
chciałabym was prosić o radę: Jak mogę moją pralke Bosch'a rozwalić? Ta machina jest tak stara jak nasze małżeństwo ok. 33 lata i cały czas biega (tzn kręci). Mój stary odmawia kupienia nowej praleczki, bo "ta stara na pewno długo pochodzi".
Co ja biedna mogę zrobić, żeby rozwalić grata (oprócz siekiery i materiałów wybuchowych)? Za dobrą rade będę dozgonnie wdzieczna.
Ucałki i paputki |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-05-19, 21:18
|

|
|
87.z pierwszej zapomogi jaką dostaniesz ,nie kupuj przypadkiem kołdry ,poduszki czy butów ! Kup HANDY!!!! może być nawet atrapa! byle by inni widzieli że masz! I też nie byle jaką! Najwyższy" HIGHTECH "! np.taką:
Bosch Hand.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 998 raz(y) 16.29 KB |
|
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-05-21, 19:05
|

|
|
widze ze kocham sie ma pewna obsesje
to sie nazywa ogromne kompleksy
i niewielkie poczucie wlasnej wartosci kocham sie |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
mama
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2005-05-25, 21:18
|

|
|
| alisa napisał/a: | | 87.z pierwszej zapomogi jaką dostaniesz ,nie kupuj przypadkiem kołdry ,poduszki czy butów ! Kup HANDY!!!! może być nawet atrapa! byle by inni widzieli że masz! I też nie byle jaką! Najwyższy" HIGHTECH "! np.taką: |
Kobieto przez to nie mozesz rozmawiac,ani sms-owac tylko jedynie wymierzac pomieszczenia
Moze zielony nasz emigrant,ale nie idiota |
|
|
|
 |
byku
Nowy

|
Wysłany: 2005-06-02, 02:39
|

|
|
88. Jesli uslyszysz zdanie "Haben Sie Feuer?" to bez obaw wyciagnij zapalniczke. Ktos naprawde potrzebuje ognia a nie Twojego telefonu komorkowego |
|
|
|
 |
Darass
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2005-06-02, 08:38
|

|
|
Alisa- po przeczytaniu kilku punktów (50-80)"namawiających" do tłumnego przybywania Polaczków do Niemiec moja dusza wędrownika tak jakby ożyła, a dokładniej przebudziła sie ze snu.
Czytając Twoje wypowiedzi nabrałem nieodpartej chęci zmiany adresy stałego zameldowania.
Obecnie jest to Piła PL , ale Twój dar przekonywania jest na tyle ogromny że niedługo może być to Berlin |
_________________ ... w życiu trzeba być rekinem!!! |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-06-08, 08:20
|

|
|
89. Jeżeli nie znasz zbyt dobrze niemieckiego, a chciałbyś z jakimś Niemcem pogadać to wystarczy, że przyswoisz najważniejsze reakcje. Mini słownik:
- zdziwienie: eeeeeeeeeeeeeeeeee? albo po niemiecku [ääääääääääääääääää?]
- zniesmaczenie iiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!
- zaskoczenie buuuuaaaaaaaaaa!!!
- wpółczucie oooooooooooj
c.d.n. |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-06-08, 19:35
|

|
|
99.
Do słowniczka na codzień można jeszcze dorzucić zwroty
Spielen-szpilka
Graben-grabie
Liegen-liga
Rechen-rachować
Buch-bęc! Pac!
Ding-dingdong
Sprechen-szprycha
Biegen-biegać
Wagen-waga
Rock-rok
ps.Darass ,nie zaśmiecaj wątku masz PW ,tam swoje zachwyty wyjawiaj albo załóż osobny temat. |
|
|
|
 |
natalia
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2006-02-13, 01:35
|

|
|
100 (!):
Jezeli jezdzisz na rowerze - smialo uzywaj sciezek rowerowych. Sa malo uczeszczane - wiekszosc berlinczykow jezdzi po prostu po chodnikach. |
|
|
|
 |
Adam125
Nowy

|
Wysłany: 2006-05-24, 19:12
|

|
|
101 Do niemieckich celniczek usmiechaj sie szeroko ale nie kpiaco!! Zawroci cie heksa za byle pekniecie na szybie lub cokolwiek innego co sie babie nie spodoba |
|
|
|
 |
LAnn
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-06-26, 16:03 toples na plazach berlinskich
|

|
|
| zdziwilo mnie ze tylko polki pokazuja biusty... ciekawe |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-06-26, 16:36 Re: toples na plazach berlinskich
|

|
|
| LAnn napisał/a: | | zdziwilo mnie ze tylko polki pokazuja biusty... ciekawe |
co tu robisz ze swoim zapytaniem,nie widze zwiazku do watku |
|
|
|
 |
eelbe
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2006-07-09, 14:08
|

|
|
| 102. Jeśli chcesz sie czegoś dowiedzieć o berlinie, wpadaj tylko na www.poloniaberlin.de |
|
|
|
 |
37procent
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-08-08, 14:34
|

|
|
103.
jeżeli ci smutno i chcesz aby sie pośmiać to poproś przypadkowego przechodnia aby powiedział,, WóDKA żOłąDKOWA GORZKA,, |
_________________ Polsko niemieckie studio reklamy w Berlinie>>> www.grafik-input.com
 |
|
|
|
 |
DanteX
Nowy

|
Wysłany: 2006-09-23, 12:03
|

|
|
| 104.Jesli czekasz do wieczora aby obejrzec film w telewizji (ktory juz kiedys ogladales w Polsce) to przygotuj sie na to ,ze bedzie to tylko polowa filmu.W niemczech pomimo braku cenzury w wiekszosci filmach sceny brutalne [jak zaciecie sie przy goleniu] sa wycinane.Film ktory ogladales wczesniej bedzie mial malo wspolnego z tym ktory emitowany jest w niemczech.Ci ktorzy go niewidzieli moga go nie zrozumiec i niewiedziec czemu coraz to kolejni aktorzy znikaja bez sladu. |
|
|
|
 |
piffpaff
Uzytkownik

|
Wysłany: 2007-01-15, 22:27
|

|
|
brawo!!!!
kolejny raz polskie kobitki pokazały,ze sa nie tylko piękne i inteligentne,ale tez wyjatkowo dowcipne
bardzo spodobal mi sie punkt dotyczacy znienawidzonego przeze mnie pytanka "Wie gehts Dir" lub ewentualnie dla odmiany "alles klar bei Dir"
jeszcze raz WIELKIE BRAWA dla Kamili i Alisy |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-01-17, 15:18
|

|
|
A dziekuje dziekuje |
|
|
|
 |
Paulina28
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2007-04-30, 23:48
|

|
|
| 105. Nie dziw sie jezeli bedziesz mowil cokolwiek po niemiecku - a trafisz na starszego berlinczyka_ ze bedzie cie pytaj przynajmniej 5 razy eeeeeeeee (ääääääääääääää) patrz punkt 89 "wat"??? ewentualnie trafisz na kogos kto nie lubi obcokrajowcow i spyta tez ok 5 razy (chocbys nie wiem jak wyraznie mowil - wystarczy delikatny akcent) "wie bitte?" |
|
|
|
 |
|
|